Vragen en antwoorden van een osteopaat

osteopathie bij baby'sEen tijdje geleden plaatste ik op social media een oproep waarin je een vraag kon stellen aan een osteopaat. Deze vragen heb ik voorgelegd aan osteopaat Paul Smolders en vandaag geeft hij antwoord op jullie vragen.

Kan een osteopaat helpen bij slaapproblemen? Zoals ineens in alle paniek wakker worden en dan soms niet meer verder willen slapen (het gaat hier om een peuter).

Mijn ervaring als osteopaat is hier positief. Vaak zie ik, dat  bij de beschreven slaapproblematiek een te hoge prikkeling en spanning aanwezig is bij de kinderen, die zorgt voor een overprikkeling op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen de kinderen niet makkelijk ontspannen en in slaap komen en/of niet diep genoeg in slaap komen, waardoor ze snel wakker worden door bijvoorbeeld hun eigen bewegen in hun slaap of een geluid in de omgeving.

Oorzaken hiervoor kunnen zijn: de geboorte, doorgemaakte ziekten (bijv. griep), eerder gekregen vaccinaties, narcose, valpartijen, etc. Soms kan een voedingspatroon ook een oorzaak zijn in de overprikkeling.

De behandeling bestaat uit proberen deze spanning via osteopathische technieken te verbeteren. Dit zijn zachte technieken aan de wervelkolom en het hoofd. Na drie behandelingen moet er een verbetering zijn en meestal is dat gelukkig ook.

Erkennen osteopaten het kiss syndroom?

De term “KISS-syndroom” wordt van oorsprong gebruikt door de manuele therapie.

De titel “KISS” impliceert dat klachten worden veroorzaakt door blokkering of scheefstand van de 2 bovenste nekwervels. Een diagnose kan pas met zekerheid worden gesteld na röntgencontrole en de behandeling binnen de manuele therapie, bestaat uit een manipulatieve correctie van de blokkering/scheefstand. De blokkering of scheefstand in de hoge nekregio zou ontstaan tijdens de geboorte.

Osteopathie ziet ook de verminderde mobiliteit in het hoge nekgebied (door bijvoorbeeld de geboorte) en de klachten die deze kunnen veroorzaken. Er is voor een osteopaat geen röntgencontrole nodig, om te voelen dat iets niet goed beweegt.

Als het goed is, zal een osteopaat daar nooit een manipulatie doen, omdat verminderde beweeglijkheid bij vooral kleine kinderen, met zachte technieken hersteld kan worden. Het blijkt echter dat er vaak meer dan alleen op die plek een bewegingsverlies is. Ook is dan vaak een verhoogde spanning te voelen aan de schedel en met name het achterhoofdsbeen. Verder moet de gehele wervelkolom en bekken nagekeken worden, omdat door de geboorte ook hier problemen kunnen ontstaan, die in relatie staan met de hoge nekwervels.

Dus voor een osteopaat is de oorzaak en behandeling van de klachten die toegeschreven worden aan het “KISS-syndroom” veel meer dan het behandelen van de nekwervels alleen.osteopaatIn hoeverre kan de beweeglijkheid beperkt worden door de bevalling? Kan een baby door de bevalling last krijgen van bijvoorbeeld vastzittende wervels?

De bevalling is vaak een traumatische gebeurtenis voor de baby. Zeker ook op het fysieke vlak. Er komen grote krachten op het hele lijfje staan en met name op de schedel, wervelkolom en het bekken. Vooral bij een moeilijkere bevalling kan dit consequenties hebben voor deze delen van de baby. Een hogere spanning en bewegingsverlies zijn dan mogelijk het gevolg.

Voor meer informatie lees dit artikel:

http://osteopathie-smolders.nl/artikelen/het-geboortetrauma

Zouden alle pasgeboren baby’s eigenlijk een bezoekje moeten brengen aan een osteopaat?

Dat is een moeilijke vraag, maar bij de vraag: “Is het goed dat een pasgeboren baby een bezoekje brengt aan een osteopaat?”, moet ik positief antwoorden.

Wanneer de baby geboren is, wordt het getest op alle zeer belangrijke vitale functies door de verloskundige, gynaecoloog, kinderarts of huisarts. Waar zij meestal niet naar kijken, is hoe de beweeglijkheid is van de regio’s in het lichaam welke onder grote spanning gestaan hebben tijdens de zwangerschap en bevalling. Vaak is dit ook nog niet te zien zo vlak na de bevalling en komt dit pas na dagen naar voren.

Deze bewegingsbeperkingen kunnen invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de baby. Om een optimale ontwikkeling van de baby te waarborgen, wil je een optimale beweeglijkheid hebben van alle regio’s  van de baby.

Dochter van 7 heeft vaak buikpijn net voor, tijdens of na het eten. Kan een osteopaat daarbij helpen?

Op deze specifieke vraag is geen direct antwoord mogelijk. Er zijn meerdere oorzaken voor de buikpijn. Een osteopaat kan wel kijken na een vraaggesprek en onderzoek van het kind, in hoeverre osteopathie kan helpen of dat zij misschien doorgestuurd moet worden naar de huisarts of kinderarts.

Ontzettend bedankt Paul Smolders voor je medewerking aan dit artikel!

P.S. Heb je het artikel van vanochtend ook al gezien? Daarin vertel ik waarom ik vind dat alle baby’s eigenlijk na de geboorte naar een osteopaat toe zouden moeten gaan.

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.