Aukjes mijlpalen

1e x kruipen [800x600]Sinds kort is Aukje echt begonnen met praten. Ze zegt woordjes met één lettergreep na, woordjes met twee lettergrepen kort ze af en kleine zinnetjes zoals “goed zo” zegt ze ook al regelmatig na. Zo’n leuke mijlpaal, dat kletsen! En ineens gaat het dan ook heel snel en komen er elke dag woordjes bij. Komt er een reclame voorbij op de televisie, roept Aukje ineens “aap!” en als ik dan kijk dan is er inderdaad een aap te zien op de televisie. Toen ik me deze week besefte dat ik dit even op mijn lijstje met mijlpalen erbij moest schrijven, bedacht ik me dat het misschien ook wel leuk zou zijn om dit lijstje met jullie te delen…

1e x doorslapen [800x600]Een van de eerste mijlpalen van Aukje (natuurlijk los van het geboren worden 😉 ) was het doorslapen. De eerste nacht dat Aukje doorsliep was met 5/6 weken. Heerlijk was dat! Ik weet nog wel dat ik ’s ochtends wakker werd en een beetje schrok dat het al zo laat was en dat ik ze nog niet had gehoord! Haha, nog steeds heb ik dat gevoel wel als ik ’s ochtends eerder wakker ben dan Aukje. Vooral op dagen waarop ze uitslaapt (voor haar doen dan hè…) Dan is het heel vreemd als je wakker wordt, op de klok kijkt en ziet dat het bijvoorbeeld 8 uur is en dan niks hoort…

Dan de eerste keer dat ze bewust hardop moest lachen. Dat vond ik ook zo’n schattig moment. Ze was toen drie maanden en het was toen al een heel aanstekelijk lachje. Dat is nog steeds zo, als Aukje echt hardop moet lachen dan kàn je niet anders doen dan mee lachen 🙂 .1e hapje [800x600]Het eerste hapje van Aukje was verse gepureerde bloemkool. Ze was toen vier maanden oud en vond er niks aan haha. Op de foto lacht ze nog maar daarna… Hihi. Twee maanden later kreeg ze voor de eerste keer brood en dat ging er al beter in. Gelukkig is het met beiden goed gekomen 🙂 .

Toen ze zes maanden was kroop (nou ja kroop, eerder schoof) ze voor het eerst achteruit. Omdat ze een spreidbroekje aan had was dat vrij laat, en was het dus ook eerder schuiven dan kruipen. Dat maakte ze goed zodra het spreidbroekje uit was, want met negen maanden kon ze dan eindelijk echt kruipen!

Omrollen was ook door het spreidbroekje erg laat. Ze was toen al zeven maanden en na heel veel inspanning lukte het dan eindelijk om van rug naar buik te rollen. Twee dagen later kon ze ook andersom, van buik naar rug rollen.SAM_0994 [800x600]Ook bij zeven maanden kon ze zelf zitten. Ik ging ze ’s ochtends uit bed halen en toen zat ze me ineens vanuit haar bedje aan te kijken haha.

Toen Aukje acht maanden was mocht haar spreidbroekje uit. Jeej! Dat was ook een hele mijlpaal voor ons! En bij negen maanden stond ze ineens rechtop in de box! Opgetrokken aan de spijlen keek ze me heel trots aan. En ik keek natuurlijk net zo trots terug!

Met haar eerste tandje was Aukje erg laat. Gelukkig maar, want dat poetsen was nog wel een dingetje zeg maar… Gelukkig gaat dat ook steeds beter! Toen ze haar eerste tandje had, volgde wel redelijk snel het tweede tandje, maar vervolgens duurde de rest dan ook weer erg lang. Niet erg hoor, maar voor mijn gevoel kwam zo ongeveer alles tegelijk tussen de zestien en achttien maanden.SAM_1635 [800x600]De eerste keer dat Aukje mama zei was met tien maanden. Maikel wilde niet toegeven dat hij het ook hoorde, maar toen ze “mama mama mama mama” bleef zeggen kon hij er niet onderuit haha. Het was weliswaar nog niet echt naar mij gericht maar toch! Papa zei ze voor het eerst op de dag voor haar eerste verjaardag. Daarna heeft het heel lang geduurd voordat er meer woordjes bij kwamen, maar vanaf achttien maanden zijn er heel langzaam aan wat meer woordjes bij gekomen en vanaf twintig maanden denk ik wel dat ik kan zeggen dat ze echt is begonnen met praten.

Haar eerste stapjes rondom de tafel waren in oktober, Aukje was toen elf maanden oud. Iedereen verzekerde me dat het dan niet lang meer zou duren voordat ze echt zou kunnen lopen, en na heel veel oefenen met krukjes, loopwagentjes en tafels liep ze echt helemaal los met twaalf maanden en een week (of twee weken, dat weet ik niet meer precies haha).

Al met al heeft ze in die twintig maanden al heel wat mijlpalen behaald! En er zullen er vast nog veel meer bij komen, zoals de eerste keer op het potje (of op de wc) plassen, de eerste keer naar de kapper, de eerste keer naar school en nog veel meer. De fijnste mijlpaal vond ik het doorslapen en op de tweede plaats het zelf lopen. De leukste vind ik denk ik het kletsen.

Welke mijlpaal vonden jullie erg bijzonder?SAM_2672 [800x600]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.