Laat jij je kind alleen thuis?

kind alleen thuis“Schat, de babyfoon staat onder de bestekbak”. Een uitspraak die voor een buitenstaander misschien erg vreemd klinkt, maar voor ons heel normaal is. Ik sleep de babyfoon namelijk overal mee naartoe. En soms, heel soms dan ga ik even een kleine boodschap doen terwijl Aukje slaapt. Maar dan zet ik de babyfoon dus bij Maikel neer. En dat is in de keuken van de Hoeve, onder de bestekbak (want daar staat hij niet in de weg 🙂 )

Laat jij je kind alleen thuis?

Misschien heb je wel meegekregen dat de politie eerder deze week een melding kreeg, dat er een peuter en een baby huilend ergens in een huis lagen. De politie ging kijken en trof inderdaad twee kleine kinderen aan. Helemaal alleen, zonder ergens een ouder in huis te bekennen. Pas ANDERHALF UUR later kwamen de ouders thuis. Deze ouders hebben hun baby en peuter dus maar liefst anderhalf uur alleen thuis gelaten. Beide kinderen zijn meteen overgedragen aan bureau jeugdzorg, en terecht vind ik.

Even een boodschap doen…

Dit heeft me wel aan het denken gezet. Soms hoor je weleens mensen praten over het alleen thuis laten van hun kinderen. De één gaat even een boodschap doen terwijl de baby in bed ligt (want hij wordt toch nooit wakker), de ander brengt even de oudste naar school terwijl de jongste in de box ligt en weer een ander neemt de kleine overal mee naartoe. Zelf zit ik hier tussenin. Ik nam Aukje als baby niet zomaar overal mee naartoe, dat vond ik te onrustig voor haar, maar ik heb Aukje ook nog nooit alleen thuis gelaten. Nou scheelt het natuurlijk ook dat wij een bedrijf aan huis hebben en dat er dus altijd iemand is waar ik de babyfoon bij neer kan zetten, maar toch.

Wat kan er gebeuren?

Er kan namelijk van alles gebeuren in de tijd dat je weg bent. Nou zit er natuurlijk wel verschil in of je vijf minuten of anderhalf uur weg bent, maar stel dat je kleintje wakker wordt? Een beetje afhankelijk van de leeftijd van je kindje wat er dan allemaal zou kunnen gebeuren, maar als je kind begint te huilen en er komt niemand om hem te troosten, daar kan je kindje verlatingsangst van krijgen. Of je kindje klimt over het traphekje om jou te gaan zoeken… Maar het kan nog erger, er kan iets met je huis gebeuren (kortsluiting, brand) of er kan iets met jou gebeuren terwijl je weg bent, en dan is er niemand die weet dat er nog een kindje thuis is. Zorg dus dat je, als je dan toch weggaat, goed voorbereid bent en dat je de risico’s tot een minimum beperkt.

Wat kan je doen?

Als je dan toch perse weg moet, kijk dan of je bijvoorbeeld een babyfoon bij de buren neer kan zetten Zorg dan ook dat zij een huissleutel hebben, voor in geval van nood. Natuurlijk alleen als je een goede band hebt met de buren 😉 Zorg dat alle elektrische apparaten uit staan om kortsluiting te voorkomen en zorg dat je altijd een briefje met je adres in je zak hebt zitten, waar op staat dat er thuis nog een kindje in bed ligt. Maar liever nog, laat je kindje gewoon niet alleen thuis…

Wat vind jij? Zou jij je kindje (even) alleen thuis durven laten?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.