Lieve mama’s, het komt goed!

“Hoe moet dat nou? Mijn kind eet geen groenten.” Of “Hoe moet dat nou? Mijn kind wil niet in haar bed slapen.” Zo kan ik nog wel twintig dingen bedenken waarover je jezelf als moeder druk kan maken, maar inmiddels kan ik uit ervaring spreken, het komt goed!

Toen Aukje werd geboren, wilde ze overdag niet in haar bedje slapen. Bij mij sliep ze wel en dus droeg ik haar zo’n beetje de hele dag. Onzeker als ik was liet ik me door velen anderen opjutten: “zo leert ze nooit om in haar bed te slapen, je moet haar gewoon laten huilen dan valt ze vanzelf in slaap.” Maar ik luisterde naar mijn moedergevoel in plaats van naar hen en het kwam goed. Na een maand of drie ontdekten we dat ze een buikslaper was en was het probleem opgelost. Ze sliep voortaan ook overdag in haar bedje. In het begin waren het nog hazenslaapjes, maar deze werden steeds langer. Van de hele dag door halve uurtjes naar één keer per dag een slaapje van drie uur. En inmiddels slaapt ze ’s nachts het klokje rond zonder problemen.

Toen begonnen we met de eerste hapjes. Aukje lustte niet alles maar at wel verschillende dingen. Maar ze werd ouder en kieskeuriger totdat we op een punt waren dat ze bijna geen groenten wilde eten. We hielden vol en inmiddels kan Aukje elke dag van de week een andere groentesoort eten. Ze lust nog niet alles, maar het gaat de goede kant op. Zo af en toe probeert ze iets nieuws en met behulp van dit bord eet ze in ieder geval bijna elke avond voldoende groenten.

En tijdens mijn zwangerschap van Emmi, maakte ik me soms zorgen of alles een tweede keer ook nog zo goed zou lukken. Zou ik nog weten hoe ik alles moest doen en hoe ik alles aan moest leren? Gek eigenlijk dat je dan ineens weer aan jezelf gaat twijfelen. Terwijl toen Emmi eenmaal geboren was, ik een stuk minder onzeker was dan bij Aukje. Weer droeg ik mijn meisje veel, omdat ze niet goed in bed sliep. En weer is het goed gekomen. Ze slaapt zonder problemen in haar eigen bed, zowel overdag als ’s avonds en eet bijna alles. Dus tot op heden gaat het me ook die tweede keer best goed af 😉

En weet je nog, dat ik me afvroeg of Aukjes tranen bij het naar school brengen ooit zouden wennen? Nou inmiddels heeft ze geen tijd meer om te zwaaien hoor. Zodra ze de klas binnen loopt is de aandacht voor haar vriendinnen en sta ik er voor spek en bonen bij. Dus ook dit kwam weer goed. En natuurlijk weet je dat ook eigenlijk wel, maar op het moment zelf is het soms gewoon even moeilijk en weet je het misschien even niet meer. Maar achteraf stelde het allemaal helemaal niet zoveel voor.

Dus lieve mama’s, het komt goed! Heeft je kindje moeite met slapen? Huilt je kindje veel? Slaapt hij ’s nachts slecht? Eet je kindje weinig groenten? Weigert hij de fles? Het komt goed! En ja, heus al wel voordat hij volwassen is 😉 Volg je gevoel en doe wat op dat moment voor jou goed voelt en voor jouw kindje het beste is. En laat anderen maar kletsen, want uiteindelijk komt het goed, hoe dan ook!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.