Pas op met inbakeren!

Ik weet dat het goed bedoeld is, maar het advies “misschien moet je haar eens inbakeren” is eigenlijk helemaal niet zo’n goed advies. Tenminste, niet altijd. En in ons geval dus niet. En dit is de reden…

Als ik vertel dat Emmi zo onrustig is en weinig slaapt, krijg ik vaak het advies om haar eens in te bakeren. Maar wist je dat je eigenlijk helemaal niet zomaar mag gaan inbakeren? Er zitten namelijk wel een paar risico’s aan vast…

Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, ter hoogte van de armpjes strak en ter hoogte van de beentjes losjes.

Om te beginnen heeft Aukje een spreidbroekje gehad als baby. Ze had een heupafwijking, die met behulp van het spreidbroekje weer is goed gegroeid. Had ik Aukje ingebakerd, dan had ik haar beentjes dus de verkeerde kant op geforceerd en dan was haar heupafwijking alleen nog maar groter geworden. Omdat een heupafwijking erfelijk kan zijn, moet Emmi sowieso een extra controle krijgen in het ziekenhuis. Totdat we die echo hebben gehad, wordt er hier dus niet ingebakerd. Ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik iets erger maak dan het misschien al is.

Maar er zijn meerdere redenen om je baby niet in te bakeren. Namelijk bij:

  • (Verhoogde kans op een) dysplastische heupontwikkeling
  • Koorts
  • Eerste 24 uur na een vaccinatie
  • Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid (bijvoorbeeld het RS virus)
  • Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom
  • Als je ingebakerde baby pogingen doet om naar zijn buik te draaien

Als je baby eczeem heeft of spuugt, is het raadzaam van te voren te overleggen met de jeugdarts of -verpleegkundige van het consultatiebureau. Eczeem en spugen kunnen namelijk vele verschijningsvormen hebben. Bij de ene vorm kan het geen kwaad om in te bakeren, bij een andere weer wel. (bron: www.inbakeren.nl)

Mocht je je baby dus willen inbakeren, bespreek dat dan altijd eerst met een arts (bijvoorbeeld op het consultatiebureau). Vraag deskundig advies zodat je zeker weet dat je kindje in goede conditie is, je een goede techniek gebruikt en de juiste materialen.

Heb jij je baby wel eens ingebakerd?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.