Zo bereid je je voor op de kraamweek…

osteopathie bij baby's“Mam, wil je ook nog een pak kraamverband meenemen? Ja die groene ja. En doe ook nog maar een pak luiers, Badedas, badolie en…” En zo sprak ik mijn moeder regelmatig in mijn kraamweek. Maar dit keer ben ik beter voorbereid en zorg ik dat ik alles al in huis heb…

Om te voorkomen dat mijn moeder weer tien keer voor me naar de winkel moet, heb ik dit keer zelf alvast wat boodschappen gedaan voor de kraamweek. En omdat ik dacht dat er misschien wel meer kersverse zwangere vrouwen zijn die niet zo goed weten wat ze in huis “moeten” halen, maakte ik een soort boodschappenlijstje. Ook geef ik nog wat andere tips waarmee je je goed kan voorbereiden op de kraamweek.

Voor jezelf:

 • Extra kraamverband. En dan verband zonder plastic. In mijn kraampakket zit wel kraamverband, maar daar had ik de vorige keer niet genoeg aan. Dus ik heb alvast wat extra pakken in huis gehaald.
 • Zoogkompressen. Ik heb zelf geen last gehad van lekkages voordat ik ook werkelijk bevallen was, maar dat kan wel. Geen overbodige luxe dus om die dingen op tijd in huis te hebben.
 • Een bidon of flesje waarmee je makkelijk kan spoelen. Klikt misschien een beetje raar, maar na je bevalling moet je na elk toiletbezoek spoelen om ontstekingen te voorkomen. Wel zo fijn als je dan iets hebt waarmee dat makkelijk gaat. Je kan trouwens ook steeds douchen of zelfs plassen onder de douche. Als je maar kan spoelen.
 • Badedas, en dan de classic variant met kastanje extract. Dat ontsmet namelijk dus het is goed om in je kraamweek in een badje met Badedas te gaan zitten. En het ruikt nog eens lekker ook.
 • Energierepen voor in je nachtkastje en een flesje water voor op je nachtkastje 😉 Als je dan tijdens je nachtelijke voedingssessie honger of dorst krijgt, je ook meteen iets kan pakken.

papaBij borstvoeding:

 • Een pyjama(jasje) met knoopjes is erg praktisch. Dan lig je er niet zo open en bloot (en koud) bij tijdens het voeden.
 • Tepelcrème die niet schadelijk is voor je kindje (ja voor die pijnlijke kloven van het verkeerd aanhappen). Ik kreeg er toen één van de verloskundige, geen idee waar die van was. Nu heb ik een potje met schapenvet geloof ik, gekocht op een beurs laatst.
 • Eventueel voedingsbh’s en/of boxershorts. Zelf droeg ik de shorts van mijn man tijdens de kraamweek. Hoef je niks nieuws te kopen en je kraamverband past er goed in 😉

borstvoeding of flesvoedingVoor je baby:

 • Genoeg luiers maat 1 voor de eerste week. Zeg zo’n 8 luiers op een dag, dus met 64 luiers heb je vast genoeg. En als die op zijn mag je zelf weer naar buiten en vind je het vast heerlijk om even met de kinderwagen naar de Kruidvat te lopen.
 • Billencrème. Ik vind zelf de tube van Bepanthèn erg fijn. Hoef je niet met je vinger in die grote pot…
 • Vitamine D druppels en als je borstvoeding gaat geven ook vitamine K druppels. Die moet je al meteen vanaf de eerste dag aan je kindje geven, dus handig als het al klaar staat.
 • Zachte crème voor op de billetjes. De eerste dagen heeft je baby een hele donkere en stugge ontlasting. Onze kramhulp gaf ons de tip om bij elke schone luier een laagje crème op de billetjes te doen, zodat je de billetjes makkelijk schoon krijgt en je niet hoeft te boenen.
 • Badolie. De eerste dagen kan je baby een hele droge huid hebben en is het heel fijn om een badje te maken met badolie. Je kindje krijgt er wel vettige haartjes van, maar zijn of haar huidje wordt er heerlijk zacht van.
 • Infacol. Niet iets wat je perse nodig hebt maar het is een spulletje dat helpt tegen darmkrampjes. Wel zo fijn als je het al in huis hebt als je kindje midden in de nacht ineens enorme last krijgt.

pijnbestrijdingOverige tips:

 • Als je man niet zo goed is in de keuken dan kan je ook alvast wat lekkere en gezonde maaltijden maken en invriezen. Dan hoeft hij in de kraamweek alleen de bakjes maar uit de vriezer te halen en op te warmen en je hebt toch iets lekkers te eten. Wat niet uit de frietpan komt 😉
 • Stel je privacy instellingen op Facebook zo in dat er niemand anders iets op je pagina kan posten. Daarmee voorkom je dat iemand anders de geboorte van jouw kindje bekend maakt.
 • Eventueel kan je ook je Whatsapp instellingen aanpassen zodat niemand kan zien wanneer je voor het laatst online bent geweest.
 • En als laatste tip, vergeet de beschuit en muisjes niet! 🙂

Misschien vind je sommige dingen wat overdreven, of andere dingen juist heel handig, maar kies de dingen eruit die jou wel fijn lijken en je hebt een mooie boodschappenlijst voor je kraamweek.

En, ben ik nog iets vergeten?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.