Wanneer is het tijd om de speen af te leren? *

tijd om de speen af te leren“Shit, Emmi huilt” Snel stap ik uit bed, loop naar Emmi’s kamer en ga in het donker op zoek naar de speen. Zodra ik hem gevonden heb geef ik hem aan Emmi. Een aai over haar bol, een kus en ze kan weer verder slapen. Wat is die speen soms toch een wonder-ding. Maar wordt het niet eens tijd om de speen af te leren?

Toen Aukje ruim vijf jaar geleden werd geboren was al in de eerste week duidelijk dat ze een ontzettende zuigbehoefte had. Nadat we verschillende fopspenen hadden getest, bleek dat ze de Bibi spenen het fijnste vond. Al snel lagen er een stuk of vijf spenen in haar bedje, als ze er dan ’s nachts per ongeluk eentje uit bed gooide, dan was er altijd wel een andere speen in de buurt. We hebben nachten gehad dat we wel 20 keer terug moesten voor de speen, totdat ze groot genoeg was om hem zelf te zoeken en in haar mond te stoppen.

Drie maanden na Aukjes tweede verjaardag vonden we het tijd om de speen af te leren. Ze had hem alleen maar in bed nodig, dus ik verwachtte geen hele grote problemen, maar toch vond ik het best zielig. Ze zien er ook gewoon zo schattig uit als ze lekker liggen te slapen en dat speentje gaat zo op en neer. Maar ik wist dat het goed was om ermee te stoppen, want hoe later je stopt, hoe moeilijker, lijkt mij. We gaven de speen weg en zonder problemen was Aukje van de speen af.

En nu is Emmi bijna aan de beurt. Hoewel het er na haar geboorte even op ging lijken dat ze zou gaan duimen, bleek ze na een paar maanden toch liever een fopspeen te willen. Die kochten we en inmiddels geldt voor haar hetzelfde als voor Aukje, er liggen er verschillende in haar bed. In principe krijgt ook Emmi alleen de speen in bed, of een enkele keer tijdens een lange autorit of als ze in de kinderwagen moet slapen tijdens een dagje weg bijvoorbeeld.

In maart wordt Emmi twee en we gaan het proberen net zo aan te pakken als bij Aukje. Eerst laten we haar wennen aan een groter bed en als dat goed gaat dan gaan we ook haar spenen weggeven. Ik ben heel erg benieuwd, iets zegt me dat het moeilijker gaat worden dan bij Aukje destijds. Maar we gaan het zien. Ze mag nog een paar maandjes lekker tutten en dan zoeken we een lieve baby uit die haar speentjes krijgt. Ik hou je op de hoogte…

Ging het afleren van de fopspeen makkelijk bij jouw kind(eren)?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.