10 tips voor het maken van betere foto’s

Wist jij al dat je de foto’s met je telefoon heel makkelijk lichter kunt maken? En dat het vaak beter is om net even een stapje naar voren te zetten in plaats van plat tegen een muur aan te gaan staan? Of je nou een foto maakt met je telefoon of met een camera, met deze tips worden je foto’s nog beter!

  • Zorg dat je niet tegen het licht in fotografeert. Klinkt misschien voor de hand liggend, maar is het niet voor iedereen. Het beste licht heb je natuurlijk buiten, maar als je binnen bent en er is bijvoorbeeld maar één raam, zorg dan dat je met het licht mee fotografeert en het onderwerp dus mooi belicht is door het licht van buiten. Let er ook op dat je niet in je eigen licht gaat staan, want dan krijg je juist weer extra schaduw.
  • Houd je hand stil. Ook deze tip lijkt logisch, maar is soms best moeilijk uit te voeren. Als je geen statief hebt kan het erg helpen als je je arm of elleboog ergens op laat steunen, zo worden je foto’s echt veel scherper.
  • Ga niet te dicht op de achtergrond staan. Vaak willen mensen een mooie of neutrale achtergrond en dus gaan ze voor of bijna tegen een muur staan. Kom juist wat verder naar voren zodat je wat meer afstand creëert tussen jou en de achtergrond. Dit zorgt voor een mooier diepte effect en daardoor komt het onderwerp los van de achtergrond.
  • Bij het fotograferen van mensen is het het mooiste als je op ooghoogte staat. Ga bij kinderen dus gerust op de grond zitten of liggen en bij volwassenen misschien wel op een krukje staan. Foto’s van onderen zijn meestal minder mooi dus probeer dat te voorkomen (hallo onderkin!)
  • Speel met de positie van je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een foto wilt maken van je kind, plaats je kind dan eens niet in het midden maar juist op 1/3 van de foto. Het is dan wel het mooiste om de kant waarin je kind kijkt, open te laten zodat je kind echt de ruimte in kijkt.
  • Is het niet licht genoeg? Als je met je telefoon een foto maakt dan kan je vaak de foto wat lichter maken door even het scherm aan te raken. Meestal verschijnt er dan een schuifje waarmee wat met het licht kan spelen. Als je de foto met je camera maakt dan moet je even met de instellingen spelen, dat is iets te ingewikkeld om zo even snel uit te leggen.
  • Probeer zo min mogelijk in te zoomen. Loop zelf wat dichter naar het onderwerp toe of haal de foto achteraf wat dichterbij. Soms wordt een foto nog mooier als je hem op een bepaalde manier uitsnijdt.
  • Koop een klein statief, zo eentje die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Deze zijn al voor een paar tientjes te koop en zo kan je voortaan prachtige foto’s maken waar je ook zelf op staat. Zelfontspanner aan, even naar de juiste plaats rennen en klaar 🙂
  • Of voor nog beter resultaat, kijk even naar deze tip. Zo maak ik alle foto’s van mezelf.
  • En tot slot worden foto’s nog mooier met een goede nabewerking. Kijk maar eens naar het verschil…
betere foto's

Kijk ook eens naar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.