Angelique: Financiële opvoeding

Naar aanleiding van mijn vorige blog over wat ik zou doen met een miljoen wil ik jullie nu meer vertellen over mijn ervaringen met financiële opvoeding.
Na werkzaam te zijn geweest in zowel de schuldhulpverlening als bewindvoering heb ik wel gemerkt hoe belangrijk het is om je kinderen op tijd te leren over hoe zij het beste om kunnen gaan met geld.

Wat mijn ervaring mij heeft geleerd is dat volwassenen die in de problemen komen met geld het vaak niet (voldoende) hebben geleerd van hun ouders. Reden te meer voor mij om op tijd te beginnen om mijn kinderen de waarde van geld bij te brengen en hen hiermee te leren omgaan.
Sowieso heeft het Nibud hier mooie richtlijnen voor qua hoogte van het zakgeld (tevens ook voor volwassenen en spaargeld een aanrader), maar hoe begin je nu?

Toen Jonah 6 jaar werd wilde ik beginnen met zakgeld te geven, omdat zij ook zou leren rekenen op school en hierdoor de bedragen beter kon begrijpen. Echter kreeg ik toendertijd geen toestemming van mijn ex hiervoor.
Op haar 7de verjaardag kon ik dan eindelijk starten met zakgeld, want dat is toch wel de manier waarop kinderen het snelst met geld om leren gaan.
Iedere week kreeg zij van mij €1,-. €0,50 voor haar gewone spaarpot en €0,50 voor haar “spaar” spaarpot. Het geld wat zij in haar “spaar” spaarpot moest doen daar mocht zij niet aan komen.
Tot op heden is dat nog steeds haar spaargeld voor later indien er een (nood)situatie is waarvoor zij geld nodig heeft.
Het geld wat in haar gewone spaarpot terecht komt (ook van verjaardagen, rapporten etc.) mag zij wat mij betreft direct uitgeven aan iets naar haar keuze. Maar zij kan er ook voor kiezen om het bedrag op te sparen en er iets groters van te kopen. Dat ligt verder helemaal bij haar, maar op is op. Ze krijgt dan ook niks extra’s van mij.
Uiteraard hoeft zij hier nu nog geen kleding, cadeautjes etc. van te kopen en is het echt een extraatje voor iets wat zij graag wilt. Zo heeft zij hier in de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld knuffeltjes van gekocht en slime.

Toen zij 8 jaar werd heb ik het bedrag verhoogd naar €1,50 per week. €1,- voor in haar gewone spaarpot en €0,50 voor in haar “spaar” spaarpot.
Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat zij steeds meer verantwoordelijkheid krijgt wat betreft het kopen van eigen dingen zoals kleding en cadeautjes, maar tegen die tijd zal zij daar dan een groter bedrag voor krijgen. Voor nu verhoog ik haar zakgeld met €0,50 per jaar.

Deze methode werkt in ieder geval wel voor Jonah. Zij is zich inmiddels een stuk bewuster van geld.
Een jaar geleden ongeveer liepen wij in de supermarkt en zag zij een spiegeltje met ledlampjes. Die wilde zij graag hebben. Dat mocht van mij, maar zij moest dit wel zelf kopen van haar zakgeld.
Even verderop in de winkel zag zij een knuffeltje liggen die zij ook graag wilde hebben. Ook dat mocht van mij, maar dan zou haar zakgeld wel op zijn.
Dat wilde zij toch liever niet en na even nadenken heeft zij het spiegeltje teruggelegd.
Hoe enorm trots was ik op mijn grote meid!

Nu ben ik wel heel benieuwd of jullie ook al bezig zijn met zakgeld en zo ja op welke manier?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.