Angelique: Het oude ambachten en speelgoed museum

oude ambachten en speelgoed museum

Toen ik de vraag kreeg of ik namens Aukjeswereld naar het oude ambachten en speelgoed museum wilde gaan had ik daar erg veel zin in. Ik kende het helemaal niet, maar alles met betrekking tot geschiedenis vinden ik en mijn kinderen leuk. En ik was er eigenlijk ook wel aan toe om er weer even tussenuit te gaan. Maar aan de andere kant vond ik het ook wel spannend. Je moet toch enigszins voorzichtig zijn en je weet maar nooit welke maatregelen een museum heeft getroffen. Gelukkig was dat hier helemaal in orde…

Toen wij bij het museum aan kwamen werden wij vriendelijk onthaald. Wij kregen uitleg over hoe ze het museum nu hadden ingedeeld en op diverse plekken stond desinfectiemiddel. Er waren drie verschillende routes, A, B en C en een buitengedeelte. Ik weet niet meer welke route wij eerst namen, maar dat was het deel met de Barbie expositie. Vanaf 1 juli tot en met 30 december 2020 is er namelijk een speciale ruimte ingericht met Barbie door de jaren heen. Je kan hier diverse Barbie en Ken poppen zien, maar ook verschillende Barbie attributen en je kan zelf in een heuse Barbiedoos staan. Dewi is sinds een paar maanden helemaal weg van Barbie en alles wat daarmee te maken heeft, dus die wilde niet meer weg totdat ze een paar Barbies mee mocht nemen. Dit kon uiteraard niet want alle stukken in het museum, dus niet alleen de Barbie expositie, zijn in bruikleen vanuit privé collecties. Met de belofte dat ze iets in de museumwinkel uit mocht zoeken kreeg ik haar uiteindelijk mee.

oude ambachten en speelgoed museum

De routes waren goed uitgezet. Er was eenrichtingsverkeer en alle bedenkbare beroepen van vroeger kon je bekijken. Volwassenen mochten de spulletjes voorzichtig oppakken en bekijken. De kinderen kregen aan het begin een leuke vragenlijst/speurtocht mee en ze waren erg enthousiast met het zoeken naar waar de vragen waren en welke antwoorden daarbij hoorden.

oude ambachten en speelgoed museum

Na de eerste route was het lunchtijd en gingen we buiten aan de lange tafels zitten bij het oud-Hollandse spellen gedeelte. Dat was vanuit mij waarschijnlijk niet zo’n handig plan, want ze propten alles in hun mond om maar zo snel mogelijk te kunnen gaan spelen.

oude ambachten en speelgoed museum

Er was genoeg te doen en ze hebben alles uitvoerig uitgeprobeerd. We kregen ook nog een scorelijstje mee, maar daar waren ze te druk voor. Vooral het gedeelte dat ik van hen op de stelten moest lopen vonden ze hilarisch. Maar hé, ik hield dat wel het langste vol!

oude ambachten en speelgoed museum

Na het buiten spelen gingen we naar de speelgoed route. Dat was leuk! Achter de vitrines kon je allerlei speelgoed zien van vroeger. Van tollen tot constructiespeelgoed en nog veel meer. Lange treinbanen die je aan kon doen door middel van een knopje. En in de algemene ruimte was allemaal speelgoed waar ze zelf mee konden spelen. Er lag een gigantische sjoelbak, een kleine ballenbak, een glijbaantje, een lego tafeltje, een speelgoedwinkeltje en ga zo maar door. Ik voelde me zelf ook weer helemaal kind en werd dik ingemaakt door Jonah d’r vriendinnetje met airhockey. Oké, het werd een hele uitdaging om ze hier nog weg te krijgen. Uiteindelijk lukte dat door de belofte dat we wat gingen drinken en een gebakje eten in het museumcafé. Ook daar was het prima geregeld met betrekking tot alle richtlijnen van het RIVM.

oude ambachten en speelgoed museum

De laatste route wachtte ons nog. Hier zijn we uiteindelijk iets sneller doorheen gegaan omdat Dewi moe werd toen we nog ongeveer een derde te gaan hadden. Niet geheel onlogisch, want we zijn er in totaal bijna 5 uur geweest.

oude ambachten en speelgoed museum

Logan en Dewi mochten nog iets uitzoeken in de museumwinkel, zoals beloofd. Jonah en haar vriendinnetje hadden al een gegraveerd glas gekocht bij het ambacht van glas graveren. En ze mochten ook allemaal nog een kleinigheidje uitzoeken omdat ze zo hun best hadden gedaan met de speurtocht. De kinderen hebben zich ontzettend vermaakt en ze hebben veel geleerd. Het is absoluut een aanrader, dit museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). En het was het ritje zeker waard. Wij komen hier vast nog een keer terug!

Kenden jullie dit museum al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.