Angelique: Kinderen op internet, herkenbaar of niet?

Toevallig schreef Charlotte vorige week al een blog over dit onderwerp en gaf zij handige tips om je kind onherkenbaar op foto’s op social media te plaatsen.
Ik wil het vandaag hebben over de keuze waarom jij je kind wel of niet herkenbaar op social media plaatst. Zelf post ik geen herkenbare foto’s van Jonah en Logan, en zo min mogelijk van Dewi, maar ik begin mij af te vragen in hoeverre je dit kan tegenhouden en wanneer sta je het wel toe?

Toen Jonah geboren werd heb ik foto’s van haar op Facebook gezet. Ik was uiteraard supertrots en iedereen mocht mijn kleine meid zien. Totdat ik, en mijn ex, ergens een artikel tegenkwamen dat er steeds vaker gewone foto’s van kinderen opduiken als er zaken met betrekking tot kinderporno opgedoekt worden. Foto’s die men verkrijgt via social media. Daar schrokken wij zo van dat wij toen de keuze hebben gemaakt om geen herkenbare foto’s van de kinderen op internet te zetten.
En ja, je kan je profiel op Facebook afschermen, maar zodra iemand in jouw vriendenlijst iets deelt of liked bestaat de mogelijkheid dat anderen in hun lijst die foto’s ook zien. Of in ieder geval zo heb ik het begrepen, maar ik kan het fout hebben want zo handig ben ik nu ook weer niet met al die apps.

Maar toen werd Dewi geboren en mijn man vindt het allemaal wat overdreven om geen foto’s van je kind te plaatsen. Daarbij is Dewi zijn eerste kindje en is hij erg trots en wilt haar graag aan iedereen laten zien. Hij ging dus niet mee in mijn idee om geen foto’s online te zetten en ik merkte dat ik er ook wat milder in begon te worden. Maar aan de andere kant zit wel nog steeds die angst van wat als?

Nu is Jonah alweer 9 jaar en is haar generatie niet zoals die van mij. Waar wij aan het einde van de basisschooltijd 4 computers beschikbaar hadden voor de hele school, met van die zwarte schermen en groene letters, heeft nu iedere leerling zijn eigen Chromebook waar in de klas op gewerkt wordt.
De kinderen van nu groeien op met digitalisering. Zoveel vriendjes en vriendinnetjes staan met hun gezicht op Facebook, sommigen hebben zelfs hun eigen account, en dan kom ik met mijn “overbeschermende” opvattingen. Gelukkig vindt Jonah het voor nu nog prima, maar er komt een dag in de nabije toekomst dat zij dit toch graag zou willen. En ook vanuit school en sporten krijg je steeds vaker die vraag. Dan hebben ze leuke foto’s of filmpjes die zij graag op hun pagina zouden willen plaatsen.

Dus nu zit ik met het dilemma, mag zij wel of niet herkenbaar op social media? Wanneer mag je kind dit zelf beslissen en ben ik niet te beschermend? Kan ik niet beter mijn tijd stoppen in haar weerbaar maken op social media? Wat voor regels krijgt ze dan en hoe ga je om met cyberpesten mocht dit voorkomen? Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken en hoe jullie hiermee om gaan.
En welke regels jullie hebben voor de kinderen die sowieso nog te klein zijn om zulke keuzes zelf te maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.