Angelique: Seksuele opvoeding

seksuele voorlichtingJe kind opvoeden is een ingewikkelde taak. Het bestaat uit zoveel aspecten. De normen en waarden die je mee wilt geven, jouw eigen ervaringen in hoe jij zelf bent opgevoed, mogelijk de financiële opvoeding waar ik de vorige keer al over schreef en wat ik ook zeker niet onbelangrijk vind is de seksuele opvoeding. Hier zal ik vandaag wat meer over vertellen hoe ik dit aanpak met mijn kinderen.

In mijn tijd als jongerenwerker had ik een aantal meiden binnen in het centrum waarvan de meesten al voor hun 14de jaar een abortus hadden gehad. Daar schrok ik enorm van en bij doorvragen bleek dat zij en niet de gepaste voorlichting hadden gehad en de groepsdruk erg hoog was.
Ik heb mij toen voorgenomen dat ik dit, voor zover ik daar invloed op heb, wilde voorkomen bij mijn kinderen. Gelukkig heb ik niet zoveel gêne en ben ik ook geen type die dit soort dingen over wilt laten aan school, want persoonlijk vind ik dit een taak van de ouders.

Wat is nu een goede leeftijd om hierover te beginnen? Ik denk dat dit per kind verschillend is.
Toen Jonah 5 jaar was begon ze vragen te stellen over waar kinderen vandaan kwamen. Ik ben zelf een groot voorstander van openheid en eerlijkheid, maar wel op een gepast niveau.
Ik heb haar toen uitgelegd dat mannen zaadjes hebben en vrouwen eitjes en als dat samen komt er een kindje uit kan groeien. Dit was toen voldoende voor haar.
Nu is zij bijna 9 jaar en wilt zij toch meer weten. Gelukkig voelt zij zich veilig genoeg om dit aan mij te vragen. Dat is iets wat ik ook erg belangrijk vind, want op deze leeftijd beginnen de verhalen onder schoolgenootjes te leven en zo kwam zij onlangs thuis met volledig verkeerde informatie.

Inmiddels weet zij dus heel goed hoe kinderen gemaakt worden. Maar wat ik een heel belangrijk onderdeel vind van seksuele opvoeding, iets wat vaak vergeten wordt als ouders er al over praten, is respect voor je eigen lichaam en niets doen wat niet goed voelt.
Ik heb hier met enige regelmaat gesprekken over met Jonah. In eerste instantie om te benadrukken dat zij nooit iets moet doen wat zij niet wilt. Dat het belangrijk is dat zij dit aan geeft, ondanks dat een ander dit misschien niet zo leuk zal vinden, en dat het niet erg is om te wachten totdat zij iemand heeft gevonden waar zij echt stapelgek op is en zij al langere tijd een relatie hebben.

Waar ik het verder nog met haar over wil hebben, maar daar vind ik haar nu nog even te jong voor, is dat zij haar lichaam goed leert kennen en daarmee ook wat zij prettig vindt.
Tevens staat de anticonceptie en veilig vrijen nog op de planning, maar daar moet zij ook nog wat ouder voor zijn.

In ieder geval wil ik dus dat zij goed voorbereid is op alle punten en dan is mijn taak gedaan. Van daaruit kan je als ouder alleen maar hopen dat jouw kind de adviezen en informatie ter harte neemt en een weloverwogen beslissing kan nemen tegen de tijd dat zij daaraan toe is.
Nu ben ik wel heel benieuwd hoe jullie staan tegenover seksuele opvoeding en hoe jullie dit aan pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.