Angelique: Vrienden voor het leven

Ik kan mij nog heel goed herinneren dat een juf op Jonah d’r vorige basisschool zei dat kinderen op jonge leeftijd alleen vluchtige contacten hebben. Ze zijn nog erg gericht op zichzelf en de echte vriendschappen worden pas op latere leeftijd gesloten. Onlangs las ik dat weer ergens, geschreven door professionals die daar dus verstand van zouden moeten hebben. De eerste stappen in een soort van vriendschap zouden pas plaats vinden vanaf een jaar of 7 en de echte hechte vriendschappen vanaf de tienerjaren. Toch ben ik het daar niet mee eens.

Ik heb een aantal goede vriendinnen, maar mijn twee beste vriendinnen ken ik van de basisschool. De ene zelfs al vanaf groep 1. En ja, wij waren toen ook al beste vriendinnen. Dat is een vriendschap die inmiddels al 30 jaar duurt en ondanks dat wij elkaar niet heel vaak meer zien of spreken voelt het bij haar altijd als thuis komen als er wel contact is. Zij weet alles van mij, kent mij door en door, en ik haar.

Bij mijn andere beste vriendin kwam de vriendschap een paar jaar later tot stand, maar ook met haar kan ik nog steeds over alles praten. De drie musketiers waren wij. Doordat wij nu allemaal onze eigen levens hebben, verhuisd zijn en ik als enige van ons drieën kinderen heb is ons leven erg druk en is het contact sterk verminderd. Maar toch blijft de band bestaan.

Jonah had ook een beste vriendinnetje toen zij 3 jaar was. Helaas gingen ze niet naar dezelfde school en zijn wij uiteindelijk verhuisd waardoor het contact is verwaterd. Maar ik denk wel dat zij beste vriendinnen zouden zijn gebleven als zij bijvoorbeeld wel naar dezelfde school zouden zijn gegaan. Maar goed, dat kan ik natuurlijk niet zeker weten. Daarna duurde het bij Jonah veel langer voor zij een echte beste vriendin kreeg die altijd voor haar klaar stond. Deze heeft zij nu wel en daar ben ik ook echt heel blij mee voor haar.

Hetzelfde geldt voor Logan. Logan maakt heel makkelijk contact met iedereen, hij is erg sociaal. Maar ook hij ziet een aantal van zijn vriendjes niet zo vaak meer doordat Logan naar een andere school is gegaan. Gelukkig ziet hij een daarvan nu weer met judo waardoor het contact weer wat groeit.

Maar ook Logan heeft een beste vriendin en hij kent haar al vanaf zijn derde. Vanaf het allereerste moment is er een klik tussen hen, een klik die hij met niemand anders heeft. Ondanks dat zij niet bij elkaar op school zitten en zelfs niet bij elkaar in de buurt wonen, blijft hun band alleen maar sterker worden. Ze hebben ook al een paar jaar verkering en er is voor hen beiden niemand die aan de ander kan tippen. Als ze zich even niet zo fijn voelen vinden ze troost bij elkaar, ze doerakken lekker met elkaar, ze maken ruzie met elkaar en leggen het weer bij. Net een getrouwd stel, maar oh zo bijzonder!

Voor mij, en sowieso voor Logan, gelden de leidraden dus niet. Hoe zit dat bij jullie kinderen? En bij jullie zelf? Hebben jullie ook van die vriendschappen die teruggaan tot aan de basisschool of zelfs al daarvoor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.