Jasmina: Zoetzure rauwkostsalade

rauwkostsalade

Ben jij wel eens toe aan een nieuwe frisse salade, in plaats van de welbekende en standaard salades? Gastblogger Jasmina maakte deze zoetzure rauwkostsalade en schreef het recept op…

Surinamers zijn gek op zoetzure rauwkost salade, ofwel zuurgoed. Je krijgt het dan ook vaak bij Surinaamse nasi of bami geserveerd. De zuurgoed bestaat meestal uit komkommer en rode uien, maar ik ben gek op groente en daardoor gooi ik er nog veel meer in. Om het ook nog een beetje leuk te kunnen presenteren, zorg ik er altijd voor dat er kleurrijke groentes inzitten. Want zeg nou eerlijk, het oog wilt ook wat toch? Zo lijkt het ook net iets meer op een zoetzure rauwkost salade.  Heb jij dus ook trek in een frisse bite? Dan moet je deze zoetzure rauwkost salade echt een keer maken. Deze zoetzure rauwkost is overigens heerlijk bij bami of nasi, maar het is ook lekker als tussendoortje. Wil je er een gezondere versie van maken? Vervang dan de Chinese suiker voor een beetje honing, of laat het helemaal weg. Chinese suiker kun je kopen bij de toko, heb je die niet in de buurt? Gebruik dan normale suiker.

Wat heb je nodig ?

  • 2 wortels
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • een stukje spitskool
  • 1 rode paprika
  • 6 pimentkorrels
  • 6 kruidnagels
  • een stukje gember
  • 1/2 koffielepel Chineze suiker
  • 2 kopjes azijn
  • 1 kopje water

Hoe maak je het?


1. Was als eerste de wortels en rasp deze zodat je smalle sliertjes krijgt.
2. Was vervolgens de komkommer en snijd deze daarna schuin af in dunne plakjes, de schil mag je er gewoon om laten zitten zodat je komkommer nog een beetje stevig blijft.
3. Snijd daarna de rode ui in ringetjes.
4. Snijd vervolgens de spitskool  en paprika in dunne reepjes.
5. Schil de gember en rasp deze, je kan er ook voor kiezen om deze te pletten in een vijzel.
6. Doe vervolgens alle ingrediënten in een grote kom en voeg de pimentkorrels, kruidnagels en als laatste de Chineze suiker toe.
7. Meng de groenten intussen goed door elkaar.
8. Kook het water in een waterkoker en voeg deze toe samen met de azijn.
9. Meng als laatste het geheel goed en laat het een nachtje eerder intrekken in de koelkast. Voila je zoetzure rauwkost salade is alweer klaar.

Eet smakelijk.

Tip: Laat de zoetzure rauwkost salade uitlekken in een zeef voordat je het opdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.