4x vanaf welke leeftijd hoort dat erbij?

“Mama, mag ik een televisie op mijn kamer?” Deze vraag was mijn inspiratiebron voor dit stukje, want hoewel ik geen idee heb waar dat ding dan zou moeten staan, zette het me wel aan het denken…

Logeren

Eigenlijk begon het al een paar weken geleden, toen een vriendinnetje van Aukje vroeg of ze een keer samen mochten logeren. Tijdens het avondeten had ik het er met Maikel over en zijn eerste reactie was: “Daar is ze nog niet aan toe”. Ik moest stiekem lachen en vroeg of hij er stiekem nog niet aan toe was (iets met dochters en papa’s 😉 ) Ik liet het even voor wat het was en na een paar dagen begon ik er weer over. Aukje is zeven en het zou haar eerste logeerpartijtje worden. Ik was ervan overtuigd dat ze het geweldig zou vinden, bij ons weliswaar. Dat bleek ook zo te zijn, dus ik ben benieuwd wanneer ze zover is dat ze zelf bij een vriendinnetje gaat logeren.

Toen ik het hier met een collega over had reageerde ze verrast, “zeven en nog nooit gelogeerd?” Op familie logeerpartijtjes na dan. Zij vond het laat en meende zich te herinneren dat zij al veel eerder bij vriendinnen mocht logeren. Zelf wist ik het eigenlijk niet, vanaf welke leeftijd doen anderen dat eigenlijk? Ik besloot het op Insta te vragen en wat bleek, het grootste gedeelte van de mensen die reageerden, lieten de kinderen ook pas na groep 4 voor het eerst logeren bij vriendjes.

Televisie

Dezelfde vraag dus voor de televisie op de slaapkamer. Het begon als grappige opmerking van mij, nadat Aukje aan het klagen was dat ze de televisie niet kon horen omdat Emmi er doorheen kletste. Aukje nam het heel serieus op en besloot dat het tijd was voor een televisie op haar eigen kamer. Mijn nieuwsgierigheid liet me ook hiervan een poll maken op Insta en hier kwamen echt veel reacties op. Zo’n beetje iedereen gaf als antwoord dat er pas een televisie op de slaapkamer mocht komen als de kinderen ouder dan 9 zijn.

Zakgeld

Tja en nu we toch bezig zijn, zakgeld. Vanaf wanneer begin je daar mee? En hoeveel? Ik meen me te herinneren dat wij vroeger maandelijks zakgeld kregen in plaats van wekelijks, maar zelf zou ik voor wekelijks kiezen nu denk ik. En wat doen ze dan met dat zakgeld? Leren sparen om iets groters van te kopen? Of sparen en op de rekening storten? Of elke week meteen opmaken? Zoveel vragen en natuurlijk stelde ik ook deze weer op Insta. Opvallend vond ik dat het grootste gedeelte pas vanaf groep 5 met zakgeld begon (gelukkig, ik was al bang dat we te laat waren 😉 ) De antwoorden over de regels omtrent het zakgeld varieerden nogal, van 50/50 sparen/uitgeven, tot alles sparen. Alles uitgeven zonder regels tot aan zakgeld verdienen met klusjes. Kortom, iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is natuurlijk helemaal prima. Er werd trouwens ook heel veel gereageerd dat mensen maandelijks geld storten op een rekening, dat doen wij ook. Maar persoonlijk vind ik dat wat anders dan zakgeld, omdat je daarmee je kind echt met geld leert omgaan.

Telefoon

Ook deze zie ik bij andere ouders vaak voorbij komen. Aukje vraagt ongeveer één keer per week wanneer ze een telefoon krijgt. Mijn antwoord is standaard “wanneer je twaalf bent”, maar ik weet eigenlijk ook wel dat tegen die tijd zo’n beetje iedereen in de klas allang een telefoon heeft. En de enige reden dat ze nu een eigen telefoon wil is om filmpjes te kijken, dus nog totaal niet nodig als je het mij vraagt. Maar vanaf wanneer dan wel? Dat zien we over een paar jaar wel weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.