De do’s and don’ts van het schoolplein *

Sinds ruim een half jaar sta ik bijna dagelijks op het schoolplein. Ik kan me die eerste keer nog goed herinneren, onwennig liep ik het plein op, op zoek naar die ene moeder die ik al kende. Gelukkig ken ik inmiddels al iets meer ouders en voelt het wat minder onwennig. En zelfs de ongeschreven regeltjes van het schoolplein worden me al duidelijk… 

De Luizenmoeder bracht het satirisch, maar stiekem herkende iedere ouder de scenes maar al te goed: Het schoolplein van je kinderen is een soort jungle en dat moet je maar zien te overleven. Het beruchte schoolplein kan soms al net zo ongemakkelijk aanvoelen als dat het vroeger in je eigen kindertijd deed. Ook hier worden verschillende kliekjes gevormd en heerst er een onderlinge strijd. Welke ouders zijn altijd op tijd en wie is (of vindt zichzelf) de beste hulpouder? En omdat de regels van het schoolplein niet altijd duidelijk zijn, heb ik ze nog even voor je op een rijtje gezet. Hiermee overleef jij gegarandeerd het schoolplein van je kids!

De absolute do’s:

Maak speelafspraken

Het is natuurlijk erg leuk voor je kind en tevens goed voor de schoolontwikkeling. Maar ook voor jou als ouder is dit een voor de hand liggende kans. Wil je kind met iemand spelen? Nodig de andere ouder dan uit voor een gezellig kopje thee, koffie of misschien zelfs een glaasje wijn. Klikt het? Dan hebben jij en manlief er een stel leuke vrienden bij en de kids zijn hier natuurlijk ook blij mee!

Sluit je aan bij een leuke groep ouders

Het schoolplein staat dagelijks vol met ouders, voornamelijk moeders. Voel je je wat onzeker over je eerste dag op het schoolplein? Zoek dan een groepje met moeders die dat ook zo ervaren. Helemaal ideaal als die moeders horen bij de kids waar jouw kind graag mee speelt. Zo kun je de andere moeder complimenteren met het prachtige horloge of telefoonhoesje dat ze bij zich draagt. Weet je niet zo goed hoe je zo’n gesprek start? Een simpele ‘’Even wennen hoor, de eerste keer op het schoolplein!’’ of ‘’Hé volgens mij zitten onze kinderen bij elkaar in de klas, wat leuk zeg!’’ zal ook al voldoende zijn om iemand aan te spreken.

Word hulpouder

De perfecte manier om eens rond te loeren in de klas van je kind én om contact met andere ouders te leggen. Zo kun je er voor kiezen om te helpen bij het knutselen in de klas, maar ook een schoolreisje is een uitgelezen kans. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te helpen met het versieren van de klas voor sinterklaas, kerstmis of de verjaardag van je kind. Tip: Je kunt ook een knutselmiddag voor de moeders voorstellen. Samen een  iPhone 6 hoesje ontwerpen of bloemstukjes maken kan een leuke manier zijn om elkaar beter te leren kennen. Je merkt vast al snel dat het een stuk gezelliger gaat worden op dat schoolplein!

De absolute don’ts

Afzonderen van de andere ouders

Ben jij heel erg op jezelf? Probeer hier dan toch overheen te stappen en jezelf niet te veel af te zonderen van de andere schoolpleinmoeders. Een beetje contact met anderen kan echt geen kwaad en is een stuk leuker dan in je eentje tussen de vele mom groepjes staan. Dus doe je oordopjes uit en ga socializen! Doe dit overigens wel met beleid en dring je niet op als er net twee ouders in een serieus gesprek zitten. Hou het in de eerste instantie lekker luchtig.

Flirten op het schoolplein

Flirten met andere ouders is een absolute don’t! Je ziet het vast en zeker hier en daar om je heen gebeuren op het schoolplein. Doe hier niet aan mee! Ten eerste zet je jezelf behoorlijk in de schijnwerpers met zo’n actie en ten tweede kan je kind hier ook erg veel last van krijgen. Klasgenootjes kunnen je kind hier mee plagen en dit zorgt voor een hoop ongemakkelijke situaties.

Niet te snel oordelen

Ga niet altijd af op je eerste indruk. Die ene moeder die er niet zo leuk uit ziet, kan zomaar je nieuwe beste schoolpleinmaatje worden. Ga daarom liever op je tweede of derde indruk af en geef iedereen een eerlijke kans. Wie weet krijg je nog een hoop gezellige vriendinnen!

En natuurlijk worden de juffen en meesters niet heel blij als er 36 ouders met hun neuzen tegen het raam aan staan gedrukt, om te kijken wat hun oogappeltje allemaal uitspookt in de klas. Dus houd afstand en klets lekker met andere ouders totdat de bel gaat. Succes!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.