De voordelen voor kinderen om piano te leren spelen *

Het is goed om als kind piano te leren spelen. Het stimuleert meerdere vaardigheden, en de beloning van het kunnen spelen van een akkoord of het spelen van een favoriet nummer is groot. Alleen daarom al is een piano of een digitale piano kopen voor kinderen de moeite waard. Wat zijn de voordelen voor kinderen om piano te leren spelen?

Piano spelen leert kinderen discipline opbrengen

Het duurt meerdere jaren om piano te leren spelen. Doorzettingsvermogen en geduld zijn belangrijke eigenschappen om dat vol te kunnen houden. Zonder de nodige geduld en discipline zal het niet mogelijk zijn om moeilijke liedjes op de piano te leren. Piano spelen betekent bovendien niet alleen maar wekelijks met een muziekleraar spelen: het vereist enkele uren oefening per week in de vrije tijd. Hierdoor leert een kind dat het nodig is om discipline op te brengen en vol te houden om een gewenst resultaat te bereiken. Om het kind bij deze discipline te helpen kun je een microfoon kopen, zodat het kind af en toe mee kan zingen op de muziek en de lol er zo in kan houden.

Pianospelen verbetert de coördinatie

Om piano te kunnen spelen is het nodig om de techniek te leren, maar ook om coördinatie te ontwikkelen. Het betreft de coördinatie tussen de geest, de ogen en de handen. Het kind leert de noten te lezen en tegelijkertijd het ritme van de muziek te kunnen voelen. Op deze manier worden de noten of akkoorden omgezet in bewegingen op de piano. Daarnaast moeten de juiste noten op de juiste manier worden gespeeld. Dit soort coördinatie wordt gestimuleerd door zorgvuldig te oefenen. En verbeterde coördinatie zal het kind ook in andere situaties veel profijt brengen.

Dankzij pianospelen neemt de leesvaardigheid toe

Muziektheorie leren voordat je piano gaat spelen, is als het leren van een nieuwe taal. Een taal van noten, akkoorden, toonsoorten, intervallen, partijen en ritmes. Kinderen die meerdere jaren muzieklessen volgen, met uitgebreide training in ritme en toon, vertonen een verhoogd leesbegrip. Dit komt doordat pianospelen vereist dat een kind voortdurend noten en akkoorden leest, en daarbij vaststelt of het een hele toon is, een halve toon of dat er een ritmeverandering is.

Piano brengt kinderen cultuur bij

Klassieke muziek en piano laten kinderen kennismaken met verschillende muzikanten, en  eeuwenlange geschiedenis en cultuur. Van Bach tot Beethoven, van Chopin tot Händel: kinderen krijgen de kans om kennis te maken met de grootste componisten. Als je piano leert spelen, beperk je je bovendien niet tot klassieke muziek. Het is ook een manier om blues, jazz, folk of R&B te leren kennen. Zo neemt de kennis van de verschillende muziekstijlen en hoe ze verbonden zijn aan een bepaalde geschiedenis of cultuur, toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.