Dit beslissen onze kinderen zelf

Je hebt ouders die alles bepalen voor hun kinderen en je hebt ouders die de kinderen juist heel erg vrij laten in hun eigen keuzes. Ik zit er een beetje tussenin, een aantal dingen beslis ik maar ze mogen ook heus zelf wel wat dingen bepalen…

Kleding

Als ik het helemaal aan de meiden over zou laten dan zouden ze elke dag in een minirok en met blote armen naar buiten gaan. Ik vind dat te koud in deze tijd van het jaar, dus ik kijk graag even mee met de kledingkeuze van de dag. Meestal vraag ik aan Aukje wat ze aan wil, een rokje, jurk of broek. Soms zegt ze dan heel specifiek wat ze wil, bijvoorbeeld “mijn rode rokje” en soms maakt het haar wat minder uit. Dan kies ik iets wat daar goed op past en dat keurt ze eigenlijk altijd goed. Soms laat ik haar nog tussen twee shirts kiezen maar omdat ik tegenwoordig alleen nog maar met haar samen ga winkelen hangen er ook alleen maar kleren in haar kast die ze zelf mooi vindt. Het is dus al snel goed gelukkig. Op donderdag heeft Aukje gym op school dus dan zorg ik ervoor dat ze makkelijke kleren aan heeft. Gelukkig hebben we voortaan wel dezelfde smaak dus ruzie over kleding komt hier (nog) niet voor.

Eten

Elke ochtend vraag ik aan de meiden wat ze op hun brood willen. Wij hebben geen regel met betrekking tot beleg dus ze mogen kiezen wat ze willen. Qua drinken hebben ze geen keuze, want ze drinken geen melk dus krijgen water. Ook mag Aukje kiezen wat ze voor fruit mee naar school krijgt, voor Emmi kijk ik meestal zelf wat er op dat moment op moet en dat is eigenlijk altijd wel goed. Wat betreft het avondeten kies ik bijna altijd wat er op tafel komt te staan, de hoeveelheid bepalen ze zelf. Doordat de meiden het Dinner Winner bord hebben, eten ze sowieso elke dag aardappels, vlees en groenten. Zijn ze halverwege klaar, dan hebben ze toch van alles iets binnen. Ze mogen dus niet alleen de stukjes vlees nog opeten, dat vind ik dan weer niet goed.

Tablet / Televisie

Wij hebben geen vaste momenten waarop ze wel of geen televisie mogen kijken of dat ze met de tablet mogen spelen, ze beslissen dus zelf wanneer ze de televisie aanzetten of de tablet erbij pakken. Ook zit er nergens een tijdslimiet aan, tenminste, geen afgesproken limiet. Op de tablet heb ik zelf wel een limiet van 20 minuten ingesteld, maar soms zijn ze zo leuk samen aan het dansen met filmpjes op YouTube dat ik er nog eens 20 minuten bij doe. En soms zeg ik eerder dat ik het genoeg vind, een beetje op gevoel. De televisie staat hier wel redelijk vaak aan, maar ook heel vaak op de achtergrond. Als ik hem dan uit zet is er niemand die er iets van zegt. Misschien is de televisie wel een gewoonte geworden haha, eens kijken of die wat vaker uit kan.

Weekenden

In de weekenden komt het allemaal wat minder nauw. Dan lopen ze lekker lang in pyjama, soms wel de hele dag in hun onesie en op hun sloffen. Ook mogen ze dan kiezen of ze thuis of op de Hoeve willen eten. Meestal zijn dat dan gewoon dezelfde boterhammen, alleen vinden ze het leuk om die aan de bar op te eten en een beetje met het personeel te kletsen en spelen. Ook vraag ik vaak of ze ergens naartoe willen of dat ze thuis willen blijven, mits we geen plannen hebben natuurlijk.

Overig

Tot slot mag Aukje in principe elke dag zelf kiezen wat ze met haar haren wil, een vlecht, staart etc. Alleen als ze zwemles heeft dan wil ik het graag vlechten (zodat het goed blijft zitten en niet teveel gaat klitten) en ze mag het niet los als ze naar school gaat. En over hun bedtijd hebben ze helemaal niks te zeggen haha. Ik ben van mening dat een kind voldoende slaap nodig heeft en ik merk ook echt aan de meiden, vooral aan Aukje, dat ze minimaal 12 uur slaap nodig heeft. Sterker nog, elke keer als ze een half uurtje eerder in bed liggen dan normaal, lijken ze eerder te slapen en later wakker te worden. Iets om over na te denken…

Wat mogen jullie kids zelf beslissen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.