Jij mag niet op mijn feestje komen!

Ik had me zo voorgenomen om me niet met haar kinderfeestje te bemoeien, tenminste, niet met haar vriendinnenkeuze. Maar ik kon er niks aan doen, ik begreep haar keuze gewoon niet helemaal…

Ik begrijp soms echt helemaal niks van kleuters. Serieus, ik, als oud juf zeg dit hardop. Hoewel mijn eigen dochter inmiddels in groep 3 zit vind ik haar met haar 5 jaar nog steeds in de categorie kleuter vallen en ook van haar logica begrijp ik dus soms helemaal niks. Als ik aan haar vraag wie haar vriendinnen zijn dan noemt ze altijd als eerste dezelfde twee namen. Met beide kinderen spreekt ze dus echt zelden af. Op zich kan dat nog, soms matchen de zogenaamde afspreek-dagen nou eenmaal niet met elkaar, maar het wordt nog vreemder.

Volgende maand wordt Aukje 6 en dus komt er weer een kinderfeestje aan. Ik heb eerlijk gezegd nog geen flauw idee wat we gaan doen (uitstelgedrag, ik kijk er ook gewoon een beetje tegenop) maar ik heb wel al voorzichtig bij Aukje gepolst wie ze allemaal uit wil nodigen. En nou komt het, ze vergat gewoon een vriendin op te noemen. Nadat ik aan haar vroeg of ze haar niet was vergeten zei ze: “Nee, want zij zei dat ik niet op haar feestje mag komen en dus mag zij ook niet bij mij komen.” Ter info, deze dames spreken echt regelmatig samen af. Wat was dit nou weer voor onzin?

Als juf heb ik deze zin natuurlijk al honderd keer gehoord. Zo werkt het nou eenmaal bij kleuters. Als er iets niet helemaal gaat zoals ze het willen roepen ze al snel dat de ander niet op zijn feestje mag komen. Puntje bij paaltje valt het uiteindelijk vaak wel mee, maar toch hebben sommige kinderen er best wat verdriet van als dit tegen ze wordt gezegd. Terwijl de ander het vaak niet eens echt meende.

Nou heeft Aukje ook wel een beetje “pech”, ze is in november jarig en zit natuurlijk net in een nieuwe klas. Ze is nog volop aan het ontdekken wie haar nieuwe vriendinnen kunnen gaan worden en spreekt nog elke week met een nieuw klasgenootje af. Super leuk natuurlijk, maar wel lastig kiezen als je volgende maand maar 6 kindjes uit mag nodigen.

Gelukkig heeft ze nog een maand. En ik ook 😉 Ik zal volgende week eens met haar gaan zitten om te kijken wat ze zelf graag voor feestje wil. Misschien kunnen we dan ook meteen kijken wie ze allemaal uit wil nodigen en hoewel ik me er eigenlijk niet mee wil bemoeien kan ik haar misschien wel een beetje sturen door de juiste vragen te stellen. Want als je regelmatig met iemand afspreekt en jij mag niet op haar feestje komen, zou jij dat dan leuk vinden? Benieuwd welk lijstje het uiteindelijk gaat worden…

Kan jij het helemaal loslaten of stuur jij ook een beetje aan wat betreft de vriend(innen)keuze van het kinderfeestje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.