Weet jouw kind wanneer hij 112 moet bellen?

kind leren 112 te bellen

Vandaag is het de dag van alarmnummer 112. Op zich natuurlijk niet echt een dag waar je iets mee kan, maar het zette me wel aan het denken. Want weten onze kinderen wel wat het alarmnummer is en wanneer ze het moeten gebruiken?

Peuter redt moeder

Een tijdje terug las ik een bericht in de krant dat een moeder gered was doordat haar peuter het alarmnummer wist te bellen. Super knap en ontzettend fijn natuurlijk, maar het zette mij wel aan het denken. Weet Aukje eigenlijk wel wat ze moet doen als we samen thuis zijn en er zou iets met mij gebeuren? Nou is het in ons geval misschien nog niet helemaal nodig, omdat we aan de Hoeve wonen en ze daar altijd iemand kan halen in geval van nood. Maar misschien wordt het toch wel eens tijd om het een en ander uit te leggen over het alarmnummer, want het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat we een keer ergens anders zijn en er gebeurt iets.

Oproep van het rode kruis

Vorig jaar riep het Rode Kruis ouders van Nederland op om kinderen al op jonge leeftijd te leren om 112 te bellen. Uit een peiling van de hulporganisatie bleek namelijk dat veel jonge kinderen niet weten hoe en wanneer zij alarm moeten slaan. Het Rode Kruis adviseert daarom om dit vanaf de leeftijd van zes jaar aan te leren. Op deze leeftijd kan je al goed uitleggen wat het alarmnummer is, wanneer je het wel en vooral ook niet mag gebruiken en het eventueel meteen op de telefoon laten zien.

Je kind leren 112 te bellen

Ik moet bekennen dat ik er zelf nog nooit aan had gedacht om hierover te beginnen bij de kinderen. Toevallig dat ik op dit onderwerp kwam door mijn blog, maar wanneer was ik anders op het idee gekomen om de kinderen, en dan nu nog vooral Aukje, meer te leren over het alarmnummer? Geen idee. En hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Je wilt ze natuurlijk ook niet onnodig bang maken. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik dit filmpje tegen, speciaal gemaakt voor kinderen en laat op speelse wijze de belangrijkste punten aan bod komen. Het lijkt mij een fijne manier om dit onderwerp ter sprake te brengen bij je kind.

Weet jouw kind hoe hij 112 moet bellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.