Kleine meisjes worden groot *

Na de vakantie is het zover, dan gaat Aukje alweer naar groep 5. Op sommige scholen hoort groep 5 bij de middenbouw maar op andere scholen hoort groep 5 gewoon al bij de bovenbouw. DE BOVENBOUW! Hoe dan? Ze werd toch echt pas vorig jaar geboren…?

De eerste schooldag

Aukjes eerste schooldag, ik weet het nog zo goed. Gelukkig mochten we toen nog fijn mee naar binnen en dat was nodig ook. Aukje moest heel erg wennen en de eerste weken konden we haar niet naar school brengen zonder de nodige tranen. Gelukkig ging dat uiteindelijk steeds beter en zo vloog ze door de kleuterklas heen. Na wat twijfels vanuit onze kant ging ze dan toch na 1,5 jaar kleuteren al door naar groep 3, vervolgens vlekkeloos door naar 4 en nu is ze klaar voor de volgende stap, groep 5.

Groep 5

En een kind in groep 5 betekent ook dat ze steeds vaker zelf dingen voor school zal moeten voorbereiden. Zo moest ze vorig jaar al een boekenkring en een nieuwskring voorbereiden en ik verwacht dat daar dit jaar nog wel wat bij zal komen. Nou hebben we vorig jaar tijdens de lockdown allemaal wel ervaren hoe het is als je kind steeds aan jouw laptop zit te werken, niet zo praktisch! Dit jaar heeft Aukje dus haar eigen Chromebook zodat ze lekker zelf voor school kan werken (en spelletjes kan spelen 😉 ) zonder dat ze daarvoor mijn laptop nodig heeft. Ideaal!

Chromebook

Chromebook

Maar wat is nou eigenlijk een Chromebook? Als juf op een school waar we in de klas dagelijks met Chromebooks werken, kan ik verklappen dat ze ideaal zijn! Een Chromebook heeft geen harde schijf, waardoor hij dus een beperkt intern geheugen heeft. Het grote voordeel hiervan is dat een Chromebook dus mega snel is, de batterij veel langer mee gaat en hij erg makkelijk in gebruik is. Je kunt er via de Google Play Store zelf de apps op zetten die je nodig hebt en uiteraard kan je ook online gewoon alles doen wat je maar wil. Wil je gewoon een verslag typen, dan kan dat makkelijk via GoogelDocs of Office365.

Voor het hele gezin

Wij kregen een Chromebook opgestuurd en los van de enthousiaste reactie van Aukje (“Ik krijg een eigen Chromebook!!!”) was ook ik helemaal enthousiast. Ik vind een Chromebook namelijk ideaal voor kinderen, omdat ze heel erg veilig zijn. Google zorgt er namelijk voor dat er geen virussen op je Chromebook binnen kunnen komen en je kunt bij het eerste gebruik van het device zelfs instellen of je hem zelf gaat gebruiken of dat hij voor je kind is. Wanneer je de Chromebook, net zoals ik, voor je kind gaat gebruiken, kan je heel makkelijk een account voor je kind aanmaken. Je krijgt dan het voorstel om een Google Family Link aan te maken zodat je als ouder heel makkelijk het apparaat van je kind kunt beheren. Denk aan schermtijd, het toestaan of blokkeren van apps of juist het opsporen van de Chromebook.

Chromebook kind

Snel

Maar stiekem hebben we ook zelf regelmatig de neiging om Aukjes Chromebook te gebruiken. Doordat een Chromebook heel erg snel is, gebruikt mijn man hem wel eens wanneer hij een (online) vergadering heeft en vind ik hem ideaal om mee te nemen naar een indoor speeltuin. Terwijl de kids spelen kan ik lekker wat werken en ik sla mijn werk gewoon online op. Vanwege de lange batterijduur heeft, hoef je geen accu mee te slepen, fijn! Een ander groot voordeel van een Chromebook t.o.v. een laptop is de gunstige prijs. Want laten we eerlijk zijn, kinderen zijn al duur genoeg 😉

Bovenbouwer

Nou vond ik de tijd al zo snel gaan, nu ze elke dag even aan haar Chromebook zit te werken lijkt het helemaal in een versnelling te gaan. Gelukkig zit ze nog geen uitgebreide werkstukken te typen en kijkt ze nog vooral filmpjes en speelt ze spelletjes. Maar het duurt vast niet lang meer voordat ze haar eerste werkstuk moet maken en ze dan zelf alle benodigde informatie op internet op kan zoeken. Ik zie het al helemaal voor me, gezellig samen aan de keukentafel aan het werk. Want het gaat enorm snel, maar er zitten toch ook echt wel voordelen aan groter wordende kinderen. Maar dat is weer een heel ander verhaal 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.