Leren fietsen zonder zijwieltjes *

center parcs heijderbos

“Mama mag ik fietsen?” Aukje is er dol op en als het aan haar ligt dan gaan we overal fietsend naartoe. Maar ze fietst pas sinds vorige zomer zonder zijwieltjes. Eigenlijk denk ik dat ze het best al eerder kon, we maakten zelf de fout om haar eerst zijwieltjes te geven…

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo snel mogelijk leert fietsen. Dit gaat tegenwoordig anders dan vroeger. Waar kinderen vroeger van een driewieler naar een fiets met zijwielen gingen, en vervolgens echt leerden fietsen, is dat tegenwoordig anders. Loopfietsen zorgen ervoor dat kinderen ook al aan hun evenwicht kunnen werken, terwijl een driewieler een kind alleen leert sturen en trappen. De tussenstap met de zijwielen was altijd nodig, omdat deze kinderen nog geen evenwicht hadden opgebouwd. Kun je nu kinderen hun evenwicht leren bewaren met een loopfiets, de zijwielen helemaal achterwege laten? Of is het misschien toch verstandig om na de loopfiets eerst de zijwieltjes erbij te pakken?

Een goede basis

Sinds een aantal jaar heeft bijna elk kind wel een loopfiets, voor hij begint met echt leren fietsen. Dit is niet alleen omdat een loopfiets leuk speelgoed is, een kind leert zich er ook daadwerkelijk door ontwikkelen. Het verschil tussen kinderen die enkele jaren op een loopfiets hebben geoefend, en kinderen die zonder tussenstap moeten leren fietsen, is heel groot. Niet gek ook, want de kinderen die op een loopfiets hebben geoefend, hebben hun motoriek al op het fietsen kunnen aanpassen. Daarnaast leren kinderen al om balans te houden, en leren zij zich met hun benen af te zetten tegen de grond. Van dit laatste denken veel mensen dat dit niet helpt, maar kinderen gebruiken bij het afzetten bijna dezelfde spieren als bij het fietsen. Kinderen leren op een speelse manier om goed te sturen, en ook te anticiperen op de omgeving. Wanneer er plotseling iemand voor de loopfiets langs loop, proberen ze al snel uit te wijken. Dit soort situaties geven de kinderen ook een enorme voorsprong. Doordat het fietsen geleidelijk wordt aangeleerd, pakken kinderen dit ook makkelijker op. Ze kunnen dan natuurlijk ook direct kennis maken met de verkeersregels!

Center Parcs

Meteen zonder zijwielen fietsen?

Vroeger leerden bijna alle kinderen fietsen met zijwieltjes, maar met de komst van de loopfiets, laten steeds meer ouders de zijwieltjes achterwege. Het probleem met zijwielen, is dat kinderen hier afhankelijk van worden. Vaak vinden ze het eng om de wieltjes af te doen, waardoor je toch wat langer met de wieltjes door blijft fietsen. Ook zijn kinderen al gewend om naar de zijkanten te leunen, omdat ze toch niet omvallen. Door de stap met de zijwieltjes over te slaan, kunnen kinderen dus nog sneller leren fietsen, doordat je ze ook geen verkeerde dingen leert. De motoriek en de spieren zijn al aangepast op het fietsen zonder wieltjes, dus het kan slim zijn om de stap in één keer te maken. Natuurlijk is het wel zo dat elk kind anders is, en er zijn ook kinderen die profijt hebben bij het gebruik van de zijwielen, maar dit is niet langer de regel.

Tips om sneller te leren fietsen

Het mag duidelijk zijn dat een loopfiets zorgt dat een kind sneller leert fietsen. Belangrijk wanneer een kind voor het eerst op een fiets zonder zijwielen fietst, is dat je deze goed blijft ondersteunen. Valt een kind op de grond, dan kan hij zijn zelfvertrouwen verliezen. Een ander punt om goed te oefenen is het op en afstappen. Vaak gaat het rechtuit fietsen juist goed, en valt een kind dan alsnog bij het afstappen. Tot slot is het verstandig een kind niet op het gras te leren fietsen. Veel ouders doen dit, maar op gras is de kans dat een kind valt veel groter, waardoor dit het leren fietsen juist tegenwerkt. Als je deze handige tips gebruikt, dan kan je kindje snel de overstap maken naar een echt kinderfietsje!

*Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.