Elke dag even oefenen

Letters oefenen

Ik hoor het mezelf nog zeggen tegen de ouders van de kinderen uit mijn klas. “Het is het beste om elke dag ook thuis even te oefenen met lezen.” Inmiddels ben ik geen juf meer, maar zit mijn eigen dochter in groep 3. Uiteraard volg ik ook netjes elke dag mijn eigen advies op…

Letters automatiseren

“Mama we hebben vandaag de P geleerd!” Enthousiast komt Aukje uit school. Ze vertelt maar heel weinig over school, maar de geleerde letters hoor ik meestal nog wel. Uit ervaring weet ik dat het leren lezen in groep 3 ontzettend snel gaat, ze leren ongeveer twee letters per week dus het tempo ligt behoorlijk hoog. Nou kennen veel kinderen tegenwoordig al een heleboel letters voordat ze in groep 3 zitten, maar toch is het belangrijk om ook thuis met de geleerde letters te oefenen zodat ze de letters goed automatiseren.

5 – 10 minuutjes per dag

Ik weet dat veel ouders het druk hebben en als ze dan na een lange werkdag thuiskomen helemaal geen zin of tijd hebben om nog uitgebreid te lezen met de kinderen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is belangrijk dat er elke dag even met de letters wordt geoefend, maar dat hoeft natuurlijk geen half uur te duren. Even 5-10 minuutjes per dag is al voldoende.

Letters herhalen

In de eerste weken van groep 3 is het belangrijk dat kinderen de letters leren automatiseren. Zo heb ik thuis kaartjes gemaakt met de letters die ze op school heeft geleerd en elke dag oefenen we deze even samen. Dat duurt nog geen minuut, want je hebt de stapel letters in je handen en laat steeds de voorste aan je kind zien. Is de letter goed benoemd dan kan hij weg en zo wordt je stapeltje steeds kleiner. Letters die nog moeilijk zijn benoem je zelf en stop je terug in de stapel, zodat deze nog eens aan bod komt. Nu zijn er nog maar een paar letters geleerd dus duurt dit maar een paar seconden maar ook als straks wel alle letters aan bod zijn gekomen kost dit erg weinig tijd.

Gebruik de oude werkboekjes en varieer

Daarnaast kan je als ouder allerlei boekjes kopen, dingen op internet zoeken, zelf materialen maken etc. maar dat is helemaal niet nodig. Zo heeft Aukje bijvoorbeeld al een werkboekje mee naar huis gekregen. In dit boekje staan opdrachten en leesoefeningen, deze kan je thuis gewoon blijven herhalen. Herhaling is juist goed! Zorg dat je afwisselt zodat het voor je kind ook leuk blijft. Een leesblad is nu nog heel erg leuk om zelf voor te lezen, maar na vijf keer is je kind het misschien wel beu. Dan is het leuk om er spelletjes mee te doen. Zet een streep onder het woord “mik”, of zet een rondje om alle woordjes “ik”. Wanneer de woorden langer worden is het leuk om woorden uit te beelden zodat je kind kan raden welk woord het is of om een rijtje woorden voor te lezen maar dan maak je een foutje, zodat je kind mee moet lezen en jou op je foutje kan wijzen. Manieren genoeg om op een leuke en speelse manier te oefenen.

Kant en klare spelletjes

Oefen je liever met kant en klare spelletjes dan kan dat natuurlijk ook. Werkt de school van je kind met Veilig Leren Lezen? Die methode heeft ontzettend veel leuke spelletjes en boekjes waarmee je thuis op een leuke manier kunt oefenen (decembertip!).

Boekjes lezen

Als ze straks (rond de kerst) alle letters hebben geleerd dan is het nog steeds belangrijk om te blijven oefenen. Nu kan je boekjes lenen bij de bibliotheek bijvoorbeeld zodat je elke dag samen een paar bladzijdes kunt lezen. Wissel af, lees zelf ook stukjes zodat het leuk blijft. Veel kinderen lezen voor het slapen gaan maar er zijn ook genoeg kinderen die dan te moe zijn. Maak er dan een routine van net voor of na het avondeten bijvoorbeeld. “Laat maar eens aan papa/broertje/ome Wim horen hoe goed je al kunt lezen!”.

Oefen(de) jij thuis vaak het lezen met de kids?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.