“Mama komt de Kerstman nu?”

Jaren geleden begreep ik nooit dat ouders aan hun kinderen vertelden dat de Kerstman bestaat. Wij hebben toch Sinterklaas? De Kerstman viel voor mij in dezelfde categorie als de Paashaas. Maar deze week hoorde ik mezelf toch iets anders tegen mijn eigen kind zeggen…

De Kerstman, als kind heb ik er nooit in geloofd. Als volwassene ook niet trouwens haha, maar ik ging er dus eigenlijk ook een beetje vanuit dat in Nederland niemand echt in de Kerstman gelooft. Toch kreeg ik als juf wel eens te maken met situaties waarin kinderen elkaar vragen gaan stellen. Nou had ik meestal een klas met jonge kinderen, dus bij een meningsverschil kwamen ze wel bij mij om het goede antwoord vragen. Als juf was het dan best wel lastig om daar het juiste antwoord op te geven. Sommige kinderen krijgen thuis namelijk echt te horen dat de Kerstman niet bestaat, maar tegenwoordig zijn er ook gezinnen die juist alleen van de Kerstman cadeautjes krijgen.

Maar goed, ik ben dus van mening dat de Kerstman niet bestaat en was ook van plan om dat gewoon zo aan mijn kinderen door te geven. Ik dacht er verder eigenlijk nooit over na, want in mijn ogen was dit gewoon een gegeven. Totdat Aukje vorige week ineens aan me vroeg of de Kerstman nou binnenkort komt. Even stond ik met mijn mond vol tanden. Uhm, hoezo? En in een opwelling hoorde ik mezelf zeggen dat de Kerstman alleen bij de kindjes komt waar Sinterklaas niet is geweest. Even keek ze me aan en toen was het goed.

Later die dag, dacht ik er nog eens aan terug. Hoe kwam ik nou toch op dat antwoord? Maar eigenlijk vond ik het wel prima zo. Zouden er kinderen in Aukjes klas zitten die wel geloven, dan zou zij hen in ieder geval niet uit die droom helpen. En daarnaast kan ik me zomaar voorstellen dat ze ook aan Sinterklaas gaat twijfelen als ze weet dat de Kerstman niet bestaat. Dus met dit antwoord bleef het een beetje in het midden en weet ze heel goed dat zij in ieder geval geen cadeautjes meer krijgt met Kerst.

Hoe zit dat bij jou thuis? Geloven de kinderen in de Kerstman of niet?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.