Muggenbult of processierups??

processierups“Emmi heeft allemaal kleine muggenbultjes.” Ik hoor het mezelf nog zeggen. En dat terwijl we boven horren en een airco hebben. Totdat ik er ineens achter kwam dat het iets heel anders was…

Een tijdje terug had iedereen hier in huis jeuk. Een kleine inspectie wees al snel op muggenbultjes. Heel veel kleine muggenbultjes. We bleven maar krabben en ik vroeg me af waar die muggen toch zaten? Want ik had ze niet gezien of gehoord en als ze er zaten, hoe waren ze dan binnen gekomen? Omdat we er, op wat jeuk na, niet veel last van hadden, vergat ik het verder en maakte ik me er niet druk om.

Totdat ik tijdens het scrollen op Facebook ineens een plaatje tegen kwam van een processierups. En dan niet zozeer van de rups zelf, maar van de bultjes die je kan krijgen als je met de haartjes van dit beestje in aanraking komt. Ineens begreep ik het! We hadden helemaal geen muggen in huis, maar we hadden uitslag van de processierups! Deze fijne vriendjes komen in de lente namelijk veel voor in eikenbomen. Ze maken daar een nestje en hun lange haren waaien ondertussen alle kanten op. Je hebt het niet in de gaten, maar ze liggen bijvoorbeeld ook in het grasveld. Dat merk je dus niet, totdat je ineens jeuk krijgt en de bultjes ontdekt.

Aangezien we in een straat wonen met nogal veel eikenbomen, gingen we meteen op onderzoek uit. En ja hoor, gevonden! Maikel belde meteen de gemeente en zij kwamen om de boom te behandelen. Ik zocht ondertussen op internet of het gevaarlijk was. In principe zou de uitslag binnen twee weken weer weg moeten zijn. Mochten de klachten erger worden, dan moet je altijd contact opnemen met een (huis)arts. Dus, mocht je jezelf afvragen waar al die muggenbultjes dus vandaan komen, terwijl er geen mug te bekennen is? Dan zou het zomaar uitslag van een processierups kunnen zijn.

Kijk voor meer info ook even hier, een site van de GGD met veel en fijne informatie. En mocht je veel last hebben van jeuk dan kan je bij de drogist of apotheek een verkoelende zalf halen.

Oh en wij zijn inmiddels weer uitslagvrij 😉

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?processierups

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.