Zwemles? Dit moet je weten

a diploma

Zwemles, iets waar in principe alle ouders vroeg of laat mee te maken krijgen. Maar hoe kies je nu een fijne zwemschool uit? En hoe weet je dat het diploma dat je krijgt ook een officieel diploma is? Want iets wat veel mensen niet weten is dat iedereen in Nederland zwemles mag geven en dus ook een diploma mag uitgeven. Maar dat wil niet zeggen dat het dan ook een nationaal erkend diploma is…

Zwemles

Zwemles is zwemles toch? Tenminste, dat zou je denken. Bij mij is het in ieder geval nooit in me opgekomen dat er ook zwemscholen zijn die diploma’s uitgeven die dus helemaal niet nationaal erkend zijn. Leuk ook, als je dat zelf niet weet en er vanuit gaat dat je dus bijvoorbeeld drie officiële diploma’s hebt. Misschien wil je wel zweminstructeur worden, moet je dus alsnog eerst officiële diploma’s halen voordat je daarmee kunt beginnen. Ben je mooi klaar mee. En ja natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je kind goed leert zwemmen, dat hij zichzelf kan redden in en onder water. Maar als je dan toch een zwemles uitkiest, zoek dan meteen een goede uit waarbij je dus ook een officieel diploma krijgt.

Welke leeftijd starten

Maar op welke leeftijd begin je eigenlijk met zwemles? Het advies is om ergens tussen de viereneenhalf en vijf jaar te starten. Wanneer een kind vier wordt dan gaat hij voor het eerst naar school. Dat is al nieuw en wennen en dus kan dat een goede reden zijn om nog even te wachten met het starten met zwemles. Daarnaast merk je ook echt verschil in de kracht van een kind van vier of vijf jaar oud. Een zwemles is best zwaar, een kind van vier heeft vaak nog niet de kracht om zo’n hele les vol te houden. Een jaar later kan dit al heel anders zijn.

Zit jouw kindje al op baby of peuterzwemmen? Dan zie je wel vaak dat ze al eerder starten omdat ze dan meteen doorstromen. Ze zijn dan al bekend en vertrouwd met het water en dat kan heel veel schelen.

Verschillende aanbieders

En dan kan je nog kiezen voor verschillende zwemscholen. Kies je voor de zwemschool die het meest dichtbij zit? Of voor de zwemschool waar jouw kind al wat andere kinderen kent? Of kijk je echt naar de manier van lesgeven? Beginnen de kinderen meteen in diep water of juist in ondiep? Krijgen ze een swimsuit aan of oefenen ze meteen zonder? Wil je graag blijven kijken bij de zwemles of juist liever niet? Is er elke maand de mogelijkheid om af te zwemmen voor een diploma of bijvoorbeeld maar één keer per half jaar? Hoeveel kinderen zitten er in een groepje? En dan heb je ook nog verschillende aanbieders van zwemlessen, zoals zwembaden, zwemscholen en verenigingen. Meer info over wat het verschil hiertussen is vind je op de site allesoverzwemles.nl (geen spon, gewoon een hele handige site).

Overige zwemlessen

En dan heb je natuurlijk ook nog de overige zwemlessen, die na het zwem-ABC komen. Denk aan Zwemvaardigheid 1, 2 en 3, Snorkelen 1, 2 en 3, Survival 1, 2 en 3, Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3, Springen van de plank 1, 2 en 3, Wereldzwemslagen 1, 2 en 3, Synchroonzwemmen 1, 2 en 3 en Waterpolo 1, 2 en 3. Dus voor de echte waterratjes, keuze genoeg toch? 😉

Wachtlijst

Heb je een keuze gemaakt voor een zwemschool? Informeer dan zeker even op tijd naar een eventuele wachtlijst. Zeker nu kunnen de wachtlijsten behoorlijk zijn opgelopen en kan het zijn dat je pas over een half jaar kunt beginnen. Zonde als je daar te laat achter komt toch?

Lees ook: Zwemmen met kleding? 5 tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.