Hoe exotisch maak jij je tuin? *

exotische tuin

Het voordeel van ons toch vrij gemiddelde klimaat is, dat je hier in je tuin allerlei verschillende plantensoorten kunt planten. En dan doen ze het ook nog vrijwel allemaal, tenzij het een soort is die hier écht niet graag verblijft. In dit artikel lees je een aantal voorbeelden van exotische en minder exotische planten die als inspiratie kunnen dienen.

Palmbomen en Japanse heesters

Ook al wonen we niet in een (sub)tropisch klimaat, toch zie je steeds meer palmbomen in tuinen en zelfs in huis. Met de juiste verzorging en de juiste plaatsing kunnen deze bomen, die dol zijn op de zon, zich prima redden.

Maar er zijn ook soorten waarvan andere familieleden hier inheems zijn, maar de plant in kwestie duidelijk niet. De Japanse esdoorn is hier een perfect voorbeeld van. Dit kleurrijke boompje (eigenlijk is het een heester) blijft de hele winter zijn bladeren houden, al wisselen de kleuren van de bladeren wel zodra de seizoenen wisselen. Hier blijf je naar kijken! Koop hem in geel, rood, paars, groen of één van de vele andere mooie kleuren.

Kweek je eigen eten

Deze trend is ook al enkele jaren aan de gang: de hang naar zelfvoorzienend zijn. Dat geldt natuurlijk niet voor alles, want vrijwel iedereen moet nog regelmatig boodschappen doen, maar toch geeft het een goed gevoel als je groente eet uit je eigen moestuin. Daar heb je veel zorg, aandacht en tijd aan besteed, dus wordt het eten ervan net even iets meer waard.

Een laagdrempelige manier om je eigen eten te kweken is door fruitbomen of -planten in je tuin te zetten. Zet twee appelbomen bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen bestuiven, en je kunt hopen op tientallen appels per boom per jaar. Ook lekker makkelijk: je eigen aardbeien kweken (daar krijg je soms vlekken van in je kleren en die verwijder je zo).

Ook de rest van je tuin telt mee

Een vijver met koikarpers, een zentuin, een Amerikaanse wildwestveranda inclusief smoker voor het bereiden van de maaltijd: het zijn allemaal manieren waarop je jouw tuin extra exotisch kunt maken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het gewoon te houden bij wat je kent: inheemse planten, hier en daar wat bestrating en een vijver met wat waterlelies erop. Als je maar weet dat er opties zijn om het allemaal wat anders dan anders te maken, mocht je dat willen.

Veel plezier gewenst in je tuin de komende zomer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.