Wat is nou echt de lekkerste wijn? *

wijn

Je kent ze vast wel. Lijstjes met ‘de beste 10…’. Op de plek van de stippellijn kun je van alles invullen. De beste vakantiebestemmingen, de beste oliebollen, de beste skigebieden of de beste verzekeraars. Alhoewel de makers ervan altijd pretenderen onafhankelijk en objectief te zijn, valt meestal al snel op dat zij zich ook vooral hebben laten leiden door hun persoonlijke voorkeuren. Want wat voor de ene persoon een perfecte vakantiebestemming is, is voor de ander juist een verschrikkelijke plek. De oliebol die de buurman smullend op staat te peuzelen, smaakt jou helemaal niet. En welke verzekeraar het beste is, dat hangt ook volledig af van jouw persoonlijke situatie…

Dol op lijstjes

We weten allemaal dat dit soort lijstjes niet objectief is, en al helemaal niet van toepassing op ieder individueel persoon. Zelfs wanneer ze objectief zijn samengesteld, en er naar een bepaald aantal criteria is gekeken, wil dat nog niet zeggen dat ieder mens het ermee eens zal zijn. Ieder mens is tenslotte uniek, en wat hij of zij belangrijk vindt in het leven ook.

En toch zijn we er dol op… We googlen maar wat graag op dit soort lijstjes, en dat is ook prima. Zolang je ze maar als inspiratie gebruikt, en niet als wet. Zolang je ze bekijkt en er je eigen conclusies uit trekt, kunnen ze zelfs heel behulpzaam zijn.

Zo gaat het ook met wijn

Zo zit dat ook met lijstjes met de beste, of lekkerste wijnen. Zolang je in je achterhoofd houdt dat dit persoonlijke lijstjes zijn, kun je er prima je inspiratie uit halen. Kom je in het lijstje met de lekkerste Bordeaux wijn een soort tegen die je nog niet kende, maar die door de auteur als erg lekker wordt ervaren, en precies met argumenten waar jij ook naar kijkt? Dan is het zeker de moeite waard om deze eens te proberen.

Uiteindelijk is smaak heel persoonlijk

Kun je objectief vaststellen welke wijn lekkerder is dan de ander? Nee, zeker niet. Je kunt iets zeggen over de manier waarop deze gemaakt is, en hoe deze smaakt, maar of dat lekker is of niet, dat bepaalt ieder voor zich. Een Italiaanse witte wijn smaakt bijvoorbeeld heel anders dan een Spaanse witte wijn. Toch kun je in het algemeen niet zeggen dat de een lekkerder of beter is dan de ander. Het hangt echt van je persoonlijke smaak af wat de voorkeur heeft, en dat is maar goed ook. Met zoveel wijnen die de wereld kent, is er op deze manier genoeg keuze voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.