Zorgverzekering afsluiten? Houd rekening met deze 4 zaken! *

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het afsluiten van een zorgverzekering is niet lastig. Doordat je dit allemaal online regelt, hoef je er de deur niet voor uit. Word je binnenkort 18? Of ben je niet (meer) tevreden over je huidige zorgverzekeraar? Dan wordt het tijd om een (nieuwe) zorgverzekering af te sluiten. Ga hierbij niet over één nacht ijs, want je moet rekening houden met een aantal zaken. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

1. Dekking

Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland woont of werkt, is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt onder meer de kosten voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg. De overheid bepaalt ieder jaar wat er binnen de basisdekking valt. Vandaar dat deze dekking bij iedere verzekeraar hetzelfde is.

Kosten voor de tandarts en fysiotherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een goed gebit hebt of nooit bij de fysio komt, is dit geen probleem. Is er geregeld iets mis met je tanden, spieren of gewrichten? Breid je jongeren zorgverzekering dan uit met een of meer aanvullende verzekeringen. Je bent dan beter verzekerd, maar hier betaal je ook een prijs voor. De premie van je zorgverzekering stijgt immers als je aanvullende verzekeringen afsluit.

2. Eigen risico

De dekking is een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een zorgverzekering, maar het is zeker niet het enige waar je op moet letten. Dit geldt namelijk ook voor het eigen risico. In 2024 geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Hier kun je zelf geen invloed op uitoefenen, maar dat geldt wel voor het vrijwillig eigen risico. Je kunt dit standaard op 0 euro laten staan, maar ook verhogen tot 500 euro. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Het verhogen van je vrijwillig eigen risico brengt ook risico’s met zich mee. Je betaalt zelf immers een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

3. Premie

Voor een zorgverzekering draag je maandelijks premie af. De hoogte van deze premie kan alleen verschillen. Zo wordt je zorgverzekering bijvoorbeeld duurder als je aanvullende dekkingen afsluit. Er kan bovendien verschil zitten in de prijs van een basisverzekering. De dekking is weliswaar bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar toch betaal je bij de ene partij een hogere premie dan bij de andere. Wil je weten waar je de goedkoopste zorgverzekering vindt? Vergelijk verzekeraars dan met elkaar. Als je hier een vergelijkingssite voor gebruikt, weet je binnen de kortste keren wat voor jou de meest interessante zorgverzekering is.

4. Mogelijkheden

Jongeren kiezen vaak voor de goedkoopste zorgverzekering. Hier valt wat voor te zeggen, want je betaalt dan een relatief laag bedrag per maand. Toch is de goedkoopste zorgverzekering lang niet altijd het beste. Kijk daarom goed wat je krijgt voor je geld. Bij Just.nl kun je bijvoorbeeld veel zaken online regelen, zoals appen of videobellen met je huisarts, fysiotherapeut of coach. Bij veel andere verzekeraars kan dit niet, waardoor je direct een afspraak moet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.