De Sinterklaasperiode door de ogen van een juf

Het is weer zover, het Sinterklaasjournaal is begonnen en dat merk je in de klas aan alles. Als je bedenkt dat die Sinterklaasperiode thuis al voor onrust zorgt, kan je er vast wel iets bij voorstellen wat het doet met een klas vol met jonge kinderen…

Een klas vol stuiterballen

Het is zo’n gezellige tijd, die Sinterklaasperiode. Het begint natuurlijk met de vele discussies over de Pieten, gevolgd door een intocht waar de helft niet meer naartoe durft vanwege demonstraties of de angst voor gedoe rondom tante C. Dan heb je ook nog het spannende Sinterklaasjournaal waarin van alles misgaat en de kinderen twee weken lang in spanning zitten of alles wel goed komt en of ze wel cadeautjes gaan krijgen. Nee, heerlijke tijd is het hoor, zeker als je leerkracht bent. Want dan heb je niet met één of twee kinderen te maken die je moet geruststellen dat echt alles heus wel goed komt, maar dan heb je een klas vol. En die steken elkaar ook nog eens allemaal lekker aan.

De Schoencadeaus

Het begint al meteen op de eerste maandag nadat Sinterklaas is aangekomen. De meeste kinderen hebben hun schoen het weekend mogen zetten en vertellen natuurlijk uitgebreid in de kring wat ze erin hebben gekregen. Vervolgens aan jou als leerkracht de taak om uit te leggen waarom Karim een VTech Kidi DJ Mix in zijn schoen heeft gekregen, Sofie een Ipad en Jake een chocoladeletter. “Vindt Sinterklaas mij dan niet zo lief?”

Het geheim van Sinterklaas

Natuurlijk zit er ook altijd, elk jaar weer, wel een kind bij dat het geheim al weet. Of hij het nou van zijn ouders, grote broer of zus of de buurjongen heeft gehoord, hij vindt het gaaf om door te vertellen en vervolgens mag jij al die onschuldige kinderen gaan vertellen dat het niet klopt wat Robin zegt. En met een beetje geluk krijg je na schooltijd ook nog vijf boze ouders op bezoek, hoe het kan dat jij niet hebt voorkomen dat het geheim doorverteld werd?!

Het Sinterklaasjournaal

“Oh shit, dat draaiboek van het Sinterklaasjournaal, we moeten vandaag die pakjes vinden buiten. Wie kan die dadelijk nog even snel verstoppen?”

sinterklaas mijter knutselen

Kronen

Net op tijd kom je erachter dat je ook nog kronen moet knutselen, anders weten Sint en de Pieten straks natuurlijk niet hoe alle kinderen heten. Je rent nog even snel naar het materiaalhok om daar te ontdekken dat de anderen er blijkbaar wel op tijd aan hadden gedacht. Alle stroken op…

Optreden voor de Sint

Uiteraard moeten we ook nog even voor de Sint optreden met de hele klas, maar wat doen we dit jaar? De Pepernoten samba? “Die deden we vorig jaar ook juf!” De Pieten Sinterklaasmove? “Die doet mijn zus uit groep 4 ook.” Weet je wat, we doen de Pieten Tsjoe Tsjoe Wa, die kennen jullie vast wel (en dat scheelt weer oefenen 😉 )

Hulpsinterklazen?

Als Sinterklaas dan eindelijk op bezoek komt op school, dan roept er ook altijd wel een kind dat deze Sinterklaas er anders uit ziet dan die van het weekend op het werk van papa. Gelukkig lossen kinderen dit vaak zelf al op door te zeggen dat het dan vast een hulpsinterklaas is, maar sommige snoetjes betrekken dan toch, zij waren nog in de waan dat er maar 1 Sinterklaas was.

Speuren naar pepernoten

Natuurlijk mag er ook op school nog een schoen worden gezet, inclusief rommelpieten en pepernoten door heel de klas. Dat je die tijdens het paaseieren verstoppen nog terug vindt, vergeten we maar even. Maar dat je de rest van de dag geen les meer kan geven omdat de kinderen de hele dag aan het speuren zijn of ze nog ergens een verdwaalde pepernoot vinden, is dan weer minder handig.

En dat alle 30 kinderen bijna drie weken lang door de klas stuiteren van alle spanning? Dat is alleen maar gezellig, toch? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.