Het dilemma van een herfstleerling

herfstleerling

Ik was eigenlijk niet van plan om hierover te schrijven voordat ik er met de juf over zou hebben gesproken, maar ik kreeg er al verschillende vragen over dus vandaar dat ik het toch maar doe. Het dilemma van een herfstleerling, langer laten kleuteren of door naar groep 3?

Wat is een herfstleerling?

Zodra een kind vier jaar wordt, mag hij naar school. Hij is dan nog niet leerplichtig, dit is pas vanaf de vijfde verjaardag. Hier in Nederland gaan kinderen eigenlijk altijd wel meteen vanaf de vierde verjaardag naar school. Is een kind jarig in de zomer, dan heeft hij na twee jaar ook echt twee volledige jaren in de kleuterklas gezeten en is de kans groot dat hij klaar is om naar groep 3 te gaan. Wordt een kind in januari of later pas vier, dan is het eigenlijk altijd zo dat de eerste maanden tot de grote vakantie als groep 0 worden gezien. Na de zomervakantie begint hij in groep 1 en na twee volledige jaren en wat maanden kan hij door naar groep 3. Maar er is altijd een groep “twijfelgevallen”, namelijk de herfstleerlingen. Vroeger lag er een soort grens in oktober, kinderen voor een bepaalde datum gingen door en kinderen na die datum bleven een jaar langer kleuteren. Later werd die grens verlegd naar januari en tegenwoordig is er geen grens meer en worden leerlingen veel meer individueel bekeken. Maar toch blijven de herfstleerlingen grensgevallen. Wat is verstandig?

Charlotte als juf

Toen ik zelf nog voor klas stond was ik er heel duidelijk over, lekker laten kleuteren. De herfstleerlingen die na anderhalf jaar kleuteren door gingen naar groep 3, vielen eigenlijk altijd op in de klas. Niet dat ze het niveau niet aan konden hoor, maar je merkt toch aan veel dingen dat ze gewoon jonger zijn. Ze zijn er vaak nog niet aan toe om de hele dag aan een tafeltje te zitten werken. Ze spelen nog graag en zijn ook sociaal emotioneel gezien vaak echt een stuk jonger dan veel anderen uit de klas. Heel eerlijk, heb ik mezelf echt wel een aantal keer afgevraagd waarom er een leerling bij mij in groep 3 zat, terwijl ik ervan overtuigd was dat het echt beter was geweest als hij nog een jaartje langer had mogen kleuteren.

herfstleerling

Het recht om te mogen kleuteren

Een vriendin (kleuterleerkracht) zei het laatst zo mooi: “Ik gun het kinderen om een jaar langer te kleuteren.” Als kinderen voor het eerst naar school gaan dan verandert er een heleboel. Van elke dag thuis, of misschien enkele dagen naar de opvang of peuterspeelzaal, moeten ze ineens vijf dagen achter elkaar naar school. De overstap van kleuters naar groep 3 is misschien wel net zo spannend. En ja ik weet als geen ander dat alle scholen hard hun best doen om die overstap kleiner te maken, maar kinderen hebben zelf nou eenmaal een beeld van groep 3 in hun hoofd. Minder spelen (of misschien wel helemaal niet meer) en werken. Leren rekenen, lezen en schrijven. Sommige kinderen valt het soms zelfs tegen dat ze in de eerste week niet meteen met sommen aan de slag gaan. Maar goed, feit blijft dat er vanaf groep 3 toch echt wel anders gewerkt gaat worden. Een herfstleerling is nog 5 als hij naar groep 3 gaat. Een kind van 5 is over het algemeen nog heel jong en wil nog lekker spelen, hoe fijn is het als dat ook gewoon kan en mag, zonder echt van alles te moeten.

Ouders willen door

Vaak willen ouders dat hun kind door gaat naar groep 3, omdat ze kleuterverlenging zien als blijven zitten. Maar kleuterverlenging is absoluut niet hetzelfde als blijven zitten. Sterker nog, je kan beter hebben dat je kind een jaar langer bij de kleuters zit, dan dat in groep 3, 4 of 5 blijkt dat het toch allemaal nog wat te vroeg was en hij dan alsnog moet blijven zitten. Dat is voor het kind waarschijnlijk veel vervelender. Of dat rond de herfstvakantie in groep 3 blijkt dat het toch nog wat te moeilijk was en dat je kind dan alsnog terug naar de kleuters gaat. “Maar mijn kind kan al lezen.” is ook een argument dat ouders vaak gebruiken. Dan nog zijn er verschillende andere mogelijkheden. De kans is groot dat het kind ook nog graag speelt, dan is het toch fijner om een jaar langer bij de kleuters te blijven en daar al wat activiteiten met letters en boekjes aangeboden te krijgen naast het spelen. Overigens krijgen kinderen in groep 2 dat natuurlijk al, maar dan misschien nog net wat uitdagender. Dan hebben ze net wat meer body en zelfvertrouwen als ze naar groep 3 gaan.

kleuterverlenging

Ikzelf als voorbeeld

Zelf ben ik jarig in oktober en dus ook een herfstleerling. Ik ben wel na anderhalf jaar doorgestroomd naar groep 3. Het gevolg daarvan was dat ik met 11 jaar al naar de middelbare school ging. Dat is dus echt nog heel erg jong! Al mijn vriendinnen waren ouder en mochten op een bepaalde leeftijd dus al dingen die ik nog niet mocht, omdat ik jonger was. Natuurlijk is dat nog ver weg, maar ik heb dat zelf wel altijd als vervelend ervaren. Als voorbeeld, mijn vriendinnen waren 16 en mochten op stap, ik was 15 en mocht dus nog niet. Hetzelfde geldt voor vriendinnenvakanties. De jongste van de klas zijn heeft dus vooral ook op latere leeftijd niet echt voordelen.

Lekker laten kleuteren!

Nou is Aukje ook een herfstleerling. Ze is van november en is al bezig met letters en kan ook al wat woordjes lezen. Omdat ze dit zelf leuk vindt, niet omdat ik haar thuis aan het werk zet 😉 Maar Aukje vindt het ook heerlijk om lekker veel buiten te spelen, in de huishoek te spelen, te kleuren en puzzels te maken. Zou ze door gaan naar groep 3, dan denk ik dat ze zich best zal redden, maar toch denk ik dat ik haar liever nog een jaar langer laat kleuteren. Nou heb ik altijd heel hard geroepen dat ik me er niet mee zou bemoeien en dat ik het aan de juffen over zou laten, dus dat probeer ik ook. Maar ik merk dat ik er stiekem toch al over aan het nadenken ben.

Charlotte als moeder

En toch, ondanks dat ik heel erg goed weet wat ik als juf zou doen, vind ik de beslissing nu als ouder een stuk moeilijker. Want eerlijk is eerlijk, het is toch anders als het over je eigen kind gaar. Maar eind februari heb ik rapportgesprek op school, dus dan hoor ik vast hoe de juf erover denkt. En tot die tijd wacht ik geduldig af, zoals alle andere ouders van een herfstleerling ook zouden doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.