20 moeders die elke leerkracht herkent

moeders die elke leerkracht herkentMoeders, ze zijn er in alle soorten en maten. Het programma ‘De Luizenmoeder’ liet al een aantal prachtige stereotypes zien, maar ik weet zeker dat elke leerkracht deze 20 moeders ook zal herkennen…

 1. De overenthousiaste moeder.
  Vindt alles leuk en geweldig, wil met elke activiteit meehelpen, versiert bij elk thema de school en is waarschijnlijk ook brigadier, luizenmoeder, overblijfmoeder en klassenouder. Deze ouders zijn goud waard voor de leerkrachten, maar andere ouders zijn er niet altijd blij mee omdat zij ook wel eens wat willen doen…
 2. De ik-wil-wel-maar-ik-kan-niet moeder.
  Wil heel graag helpen, maar het komt nooit uit omdat er nog een kleiner broertje of zusje is. Bij het eindfeest is er trouwens wel ineens een oppas beschikbaar.
 3. De altijd-druk moeder.
  Brengt haar kind al om 7 uur naar school omdat ze dan moeten werken. Halen hun kind net op het nippertje op van de BSO omdat de vergadering uitliep. Komen altijd net een tikkie te laat op oudergesprek of hebben het juist verzet omdat er iets tussenkwam. Je ziet haar nauwelijks en krijgt haar ook niet te pakken als het kind onverwachts ziek is.
 4. De chaotische moeder.
  Levert altijd alle briefjes te laat in. Zegt ’s ochtends nog even snel dat ze straks naar de tandarts moeten en komt regelmatig nog om 10 uur het fruit of de gymtas brengen.
 5. De betweter.
  Is het doorgaans niet met de leerkracht eens. Herkent het rapport niet en vindt de zorgvuldig gekozen groepsindeling nooit goed. Zou het liefst thuisonderwijs geven zodat ze zeker weet dat alles gaat zoals zij het wil.
 6. De overbezorgde moeder.
  Vraagt bij elk dwarszittend scheetje een gesprek aan, maakt van elke mug een olifant, brengt haar kind tot z’n 18e zelf naar school en geeft het liefst nog een tracker om als ze op schoolreisje gaan.
 7. De bemoeial.
  Deze moeder weet alles van iedereen. Weet precies wie er wel en niet overgaan en waarom. Hoe de thuissituatie is en bemoeit zich het liefste ook met de lessen van de juf.
 8. De ik-wil-aandacht moeder.
  Vertelt haar eigen hebben en houden zonder enige gene aan wie het maar horen wilt. En ook aan wie het niet horen wil…
 9. De ik-zit-erbovenop moeder.
  Vraagt al vanaf dag 1 of je wel gezien hebt hoe slim haar kind is en of je extra uitdaging gaat geven. Of vraagt juist vanaf dag 1 om extra huiswerk omdat ze thuis extra wil oefenen. In beiden gevallen krijgen de kinderen thuis te weinig lucht, ondanks wat je als leerkracht hier ook van zegt.
 10. De gezellige moeder.
  Komt elke ochtend even kletsen en moet je bijna buiten vegen als de bel gaat. Met een beetje geluk klikt het goed en dan is dat kletsen erg gezellig.
 11. De ongeïnteresseerde moeder.
  Deze moeder maakt het allemaal niet zoveel uit. Als haar kind maar weg is thuis tussen half 9 en half 3 dan is het goed. Grote kans dat ze ook niet op komt dagen bij oudergesprekken.
 12. Het feestbeest.
  Komt vaak ’s ochtends zonder make-up en ’s middags volledig opgedirkt. Is niet vies van een drankje en gezellig feestje en het grote voordeel is dat jij met jouw verjaardag ook altijd een fles wijn krijgt. Hulde!
 13. De moeder die geen Nederlands spreekt.
  Meestal kom je er met handen en voeten wel uit en als je geluk hebt komt er een oudere broer of zus mee naar school om te vertalen.
 14. De onzichtbare moeder.
  Deze zie je nooit. En als je haar dan een keer ziet dan weet je in de eerste instantie niet wie het is, omdat je haar dus nog nooit hebt gezien.
 15. De ontkennings moeder.
  “Nee, mijn kind doet dat niet”. Geen verdere uitleg nodig.
 16. De brutale moeder.
  Die leest mee met de papieren op je bureau, stelt vragen over andere kinderen, geeft niks om de rest uit de klas en doet meer van dit soort dingen waar je als leerkracht niet zo blij van wordt.
 17. De vriendin-moeder.
  Al vanaf het eerste moment heb je een klik samen. Je vindt dat je hier uit professionaliteit niks mee kan doen dus je wacht totdat het jaar voorbij is en dan durf je eindelijk samen af te spreken.
 18. De collega moeder.
  De dochter van je collega komt bij je in de klas. En dan hoop je maar dat alles gewoon goed gaat, want het lijkt me best lastig om een moeilijk oudergesprek te voeren met je collega.
 19. De overblijfmoeder.
  Elke pauze weer staat deze moeder voor jouw klas klaar. Ze kent de kinderen door en door en zorgt ervoor dat jij rustig je boterham kunt opeten.
 20. De altijd-te-laat-moeder.
  De brug stond open, er was file, de hond was ongesteld… Altijd wel een reden om te laat te komen. Zowel in de ochtend als in de middag trouwens.

Welke moeder ben ik vergeten en mag er echt niet ontbreken in dit rijtje? Ik hoor het graag!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?moeders die iedere leerkracht herkent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.