Ben ik onbeleefd als ik niet kus?

“Hoi hoi, gefeliciteerd allemaal!” Als ik op een verjaardag binnen kom, dan is dit wat ik het liefste zeg. Natuurlijk feliciteer ik de jarige en zijn of haar partner en eventueel de ouders, maar de rest ga ik niet allemaal zoenen. Maar vaak zie ik de mensen die na mij binnen komen, wel iedereen feliciteren. En dan vraag ik me dus af, ben ik onbeleefd als ik niet iedereen kus?

Ik geef toe, ik ben niet zo’n kusserd. Voor mij hoeft dat allemaal niet zo perse, dat zoenen. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan met wie. Mijn familie en vrienden kus ik maar al te graag 😉 maar minder bekenden kus ik ook gewoon minder graag. En dus zwaai ik meestal een keer in de lucht als ik op een verjaardag binnen kom en zeg ik in het algemeen “gefeliciteerd allemaal” om vervolgens het feestbeest zelf te gaan kussen. Zelf vind ik dit het fijnste, want zo hoef ik me niet overal tussendoor te friemelen (vaak met een verlegen kind op mijn heup) om iedereen te feliciteren en zeg nou zelf, als jij ergens te gast bent dan hoef je toch ook niet door iedereen gekust te worden?

Als ik zelf op een verjaardag ben en iemand komt binnen, op dezelfde manier als ik, dan vind ik dat helemaal prima. Ik heb het nog nooit vreemd of onbeleefd gevonden als ik niet persoonlijk werd gefeliciteerd. Sterker nog, als er vijf mensen na elkaar binnen komen, moet je vijf keer stoppen met je gesprek, opstaan, kussen en weer gaan zitten. Laat mij maar gewoon zitten en een keer “dank je wel, jij ook” terugroepen, veel fijner als je het mij vraagt.

En nee natuurlijk hoef je niet altijd te kussen, kan je ook feliciteren door alleen een hand te geven. Maar hoe ongemakkelijk als de ander denkt dat jullie gaan kussen en jij wil dat niet. Heb je dat al eens meegemaakt? Vreselijk hoor. En dat je elkaar dan bijna op de mond kust van ongemakkelijkheid, ook al eens meegemaakt? Dat wil je niet. Doe mij maar gewoon die algemene zwaai…

Nou ben ik wel benieuwd hoe anderen hierover denken. Vind jij dat gasten iedereen persoonlijk moeten feliciteren, of volstaat een algemene felicitatie ook?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.