Is jouw Facebookprofiel wel goed afgeschermd?

facebook privacy

Al ruim een jaar is Aukje niet meer herkenbaar in beeld op mijn blog of social media. Ik dacht ook dat ik alle foto’s op mijn privé Facebookpagina op privé had staan. Totdat ik er deze week achter kwam dat dat helemaal niet het geval was…

Nog regelmatig krijg ik de vraag waarom Aukje niet meer herkenbaar in beeld komt. Hierover heb al al eens geschreven en het duurt niet lang meer voordat Emmi ook niet meer in beeld kom, hoe jammer ik dat ook vind. Maar regelmatig heb ik leuke foto’s van de meiden die ik dan toch eigenlijk heel erg graag wil delen, dus meestal doe ik dat dan op mijn privé Facebookprofiel. Ik dacht dan ook altijd dat ik de foto’s goed had afgeschermd en dat alleen mijn vrienden ze konden zien, totdat ik er deze week dus achter kwam dat dat helemaal niet het geval was!

In één van de Facebookgroepen waarvan ik lid ben, vroeg iemand of een ander kon vertellen wat er zichtbaar was voor onbekenden, als zij op haar account zou klikken. Een lid controleerde dit en liet precies zien wat zij kon zien: haar profielfoto, omslagfoto en uitgelichte foto’s. De rest van de foto’s was keurig afgeschermd. Ik ging meteen naar mijn eigen profiel, want ik was wel benieuwd of ik alles wel goed had afgeschermd en wat bleek, de meisjes waren beiden gewoon zichtbaar! Ik besloot om mijn hele profiel dus even te controleren en de instellingen aan te passen.

facebook privacyVia het kleine driehoekje rechts bovenin ga je naar instellingen, dan kan je in het volgende menu kiezen voor privacy.  Hier kan je aangeven wie je toekomstige berichten mogen zien, wie je vriendenlijst kan zien en wie je op kan zoeken. Je kan steeds kiezen voor openbaar, vrienden, alleen ik of meer opties. Daar kan je zelf mensen uitsluiten of een lijst aanmaken van mensen die bepaalde dingen mogen zien. Ik heb bijvoorbeeld aangevinkt dat alleen vrienden mijn toekomstige berichten mogen zien, maar daar onder staat “eerdere berichten beperken”, dan zet Facebook ook alle voorgaande berichten op ‘Vrienden’ in plaats van openbaar. Deze optie heb ik ook aangevinkt.

facebook privacy

Lieve Geertje liet me zien dat de meisjes op verschillende foto’s zichtbaar waren. Alle foto’s die ik plaats zijn alleen zichtbaar voor vrienden, maar ik had er helemaal niet aan gedacht dat mijn omslagfoto gewoon openbaar was. Daar heb ik dus meteen een onherkenbare foto van gemaakt, want deze foto is namelijk altijd openbaar, net zoals je profielfoto. Maar ik had links onder mijn profielfoto ook een aantal mooie uitgelichte foto’s. Blijkt dat die dus ook openbaar zichtbaar zijn! Ook hiervan kan je de instellingen niet veranderen, dus deze foto’s heb ik ook verwijderd.

facebook privacy

Je foto’s kan je trouwens foto voor foto (of album voor album) aanpassen. Bij elke foto kan je rechtsbovenaan zien hoe de privacy nu staat ingesteld. Bij een wereldbol is de foto openbaar, twee poppetjes betekent dat de foto zichtbaar is voor vrienden en één poppetje betekent dat je alleen zelf de foto kunt zien. Zoals ik al zei dacht ik dat ik al mijn foto’s op privé had staan, maar blijkbaar stonden al mijn oude profielfoto’s en omslagfoto’s nog op openbaar. Dus kijk ook zeker even die twee albums na en vraag desnoods iemand waarmee je geen vrienden bent op Facebook om even voor je te checken.

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk en anders hoor ik het graag! Succes!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Facebook afschermen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.