Help! Gaat mijn kind stotteren…?

stickers“Mama, mama, mama, mama, mama, mag ik een man, man, man, man, manda, manda… mandarijn?” Geduldig wachtte ik totdat ze haar zin had afgemaakt, maar stiekem begon ik me nu toch wel zorgen te maken. Gaat Aukje stotteren?

Aukje was niet heel snel met leren praten. Haar motoriek ontwikkelde zich veel sneller, dus logisch ook wat mij betreft. Je kan natuurlijk ook niet leren lopen èn leren praten tegelijk. Maar toen Aukje ongeveer anderhalf jaar oud was begon ze dan toch voorzichtig aan wat te kletsen. Steeds een beetje beter. Nu wordt ze dinsdag drie en de laatste weken heeft ze ineens een enorme sprong gemaakt, maar het lijkt erop dat ze meteen ook weer een stapje terug heeft gedaan.

Voor mijn gevoel is Aukje sinds de zomervakantie ineens ontzettend vooruit gegaan met praten. Ze praat duidelijker, kent meer woorden en praat ook vooral veel meer (véél meer 😉 ) Dat ging eigenlijk ontzettend goed, totdat ze ongeveer een maand geleden ineens begon te haperen tijdens het praten. Het begon met het herhalen van “mama” voordat ze iets wilde zeggen, maar al snel kwam er ook andere haperingen voor. Zoals “hoe, hoe, hoe laat is het?”

Nou ben ik niet een type dat zich heel erg snel zorgen maakt, maar ik vond het wel opvallend. We besloten om het even goed in de gaten te houden. Na een heerlijke vakantie leek het haperen alleen maar meer te zijn geworden. Het begon zelfs een beetje op stotteren te lijken. En toen ik Aukje na de vakantie weer voor de eerste keer van het kinderdagverblijf haalde en ook de leidster er iets van tegen mij zei wist ik het zeker, na het weekend zou ik de logopediste bellen voor een afspraak.stotterenAfgelopen woensdag was het zover, ons eerste bezoekje aan de logopedist. Ze stelde een aantal vragen en wist me al snel te vertellen dat het wel een beetje bij de taal-spraakontwikkeling hoort. Heel veel kinderen krijgen op deze leeftijd last van haperingen, het hoort er dus een beetje bij. Wel is het ontzettend belangrijk hoe je daarmee omgaat, want door er op de goede manier op te reageren kan je wellicht voorkomen dat het erger wordt.

De logopediste gaf me nog een aantal tips mee die ik graag wil delen, wellicht heb je er zelf nog een keer iets aan!

  • Laat het kind altijd uitspreken. Luister geduldig en maak de zinnen niet af. Blijf aandacht houden, oogcontact maken en onderbreek niet.
  • Geef geen goedbedoelde adviezen vooraf. Zoals “rustig praten”, “haal eerst eens diep adem voordat je begint met praten” en “zie je wel, je kan het wel”. Hierdoor kan je kind gaan denken dat hij het niet goed kan praten.
  • Ga zelf langzamer praten. Een kind neemt vaak jouw spreektempo over, dus als jij rustig praat dan gaat zij dat waarschijnlijk ook doen. En door rustiger te praten verminder je de kans op stotteren.
  • Je mag achteraf best zeggen “dat vond je een moeilijk woordje hè?” Zodat het kind weet dat jij het ook hoort, maar dat het niet erg is. Doe dat natuurlijk niet de hele dag, maar voel een beetje aan wanneer wel en wanneer niet.
  • Leg geen extra druk op het spreken.

We hebben afgesproken dat ik de komende twee weken met deze tips aan de slag ga. Ik moest het vooral ook doorgeven aan iedereen die veel bij Aukje is, dus het kinderdagverblijf en opa en oma. Over twee weken hebben we telefonisch contact en kijken we of er een vervolg afspraak nodig is of niet…

Wordt vervolgd…

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.