Lieve ouders van Nederland

De eerste zonnestralen hebben zich laten zien en wat was het heerlijk! Volgens mij hebben we er ook met z’n allen enorm van genoten want de speeltuin foto’s vliegen om je oren op social media. Heerlijk! Maar dat mooie weer heeft ook een klein nadeel en daar wil ik het vandaag eens over hebben. Eigenlijk wil ik proberen om iets af te spreken…

Lieve ouders van Nederland,

Wat hebben we genoten dit weekend hè? Het was prachtig weer, de kinderen konden weer lekker naar buiten en wij vingen ondertussen de eerste zonnestralen op, heerlijk!

Ik zat zelf dit weekend, zoals veel van jullie waarschijnlijk, ook even op het terrasje terwijl mijn kinderen in de speeltuin ernaast aan het spelen waren. De kinderen maakten plezier, speelden tikkertje, kwam zo nu en dan even klagen over een ander kind en gingen weer door. Precies zoals het gaat op een gemiddelde zomerdag.

Aukje komt ook wel eens klagen over een ander kind. Meestal besteed ik er niet teveel aandacht aan, want Aukje pakt zelf vast ook wel eens net de traptractor waar een ander op wilde gaan zitten en ik wil dingen vooral niet groter maken dan nodig is, maar er is een klacht die regelmatig terug blijft komen. Een klacht waar ik echt een enorme hekel aan heb en waarvan ik niet begrijp dat sommige ouders er niks van zeggen.

Er was namelijk een kind met zand aan het gooien. En niet zomaar over zichzelf, of naar een boom, nee hij was bewust zand naar andere kinderen aan het gooien. Nou weet ik niet of je weleens hebt geprobeerd om een lading zand uit een bezweet hoofd vol haar te krijgen? Ik kan je vertellen dat dat geen pretje is, om nog maar te zwijgen over de pijn als het in hun oogjes komt.

Aan de tafel naast me kwam ook al een kind klagen en een paar tafels verderop hoorde ik ook iemand huilen omdat hij zand in zijn ogen had. Maar de ouders van het kind leken er niet zoveel moeite mee te hebben. En dat vind ik misschien nog wel het meest vervelend.

Dus lieve ouders, zullen we met z’n allen afspreken dat we onze kinderen leren dat ze niet met zand mogen gooien? Ze mogen ermee spelen, bouwen, graven, scheppen en weet ik het wat nog meer. Van mijn part leggen ze het op de glijbaan (wat ik eigenlijk ook irritant vind, maar goed) maar gooi er niet mee. En als je weet dat je kind het moeilijk vindt om deze afspraak te onthouden, houd hem tijdens het spelen dan even extra in de gaten zodat je hem er meteen op aan kunt spreken als het fout gaat.

Als we dit toch eens met z’n allen kunnen afspreken, dan gaan we toch een heerlijk terrasseizoen in dit jaar? Er komen minder kinderen klagen, wij hoeven minder op te staan om zand uit ogen/haren/broeken en truien te kloppen, we hoeven minder ruzietjes te sussen en kunnen dus lekker op onze luie kont blijven zitten terwijl we bitterballen eten. Zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.