“Mevrouw uw kind heeft overgewicht”

jurkjes otto

“Vanaf twee jaar laten we ook altijd het BMI zien. Hier is de gemiddelde lijn, deze lijn noemen we dan overgewicht en dit is obesitas. En hier zie je dat ze dus duidelijk overgewicht heeft.” En met die woorden in mijn achterhoofd verliet ik afgelopen woensdag het consultatiebureau

Woensdag mocht ik sinds lange tijd weer eens naar het consultatiebureau met Emmi. Ik had al een klein vermoeden van wat ik daar zou horen, maar met goede moed vertrokken we keurig op tijd richting Brandevoort. Ik kleedde Emmi uit en terwijl de meisjes nog even konden spelen wachtten we netjes op onze beurt.

Toen het zover was mocht Emmi als eerste onder de meetlat gaan staan. Dat deed ze erg goed gelukkig en ze bleek precies 90 centimeter lang. Daarna op de weegschaal. 15 kilo schoon aan de haak. Misschien had ik thuis haar luier nog even moeten verwisselen, dan was het misschien 14 kilo geweest 😉

Tijd om naar binnen te gaan. Alle vragen konden we positief beantwoorden en al pratende ontdekte de vrouw dat Emmi een vrolijke, ondernemende peuter is. Ze maakte een toren van 5 blokjes terwijl ze er maar 3 hoefde te stapelen, wees netjes alle lichaamsdelen van de pop aan en kan zichzelf zelfs al een beetje aan – en uitkleden. Toen we bijna aan het einde van het gesprek waren kreeg ik nog even de BMI lijn te zien. De letterlijke woorden “overgewicht” vielen en ik was wel even flabbergasted. Overgewicht, serieus? Ik bedoel, ik zie zelf ook wel dat ze lekkere spekbillen heeft, maar is overgewicht niet een beetje overdreven?

Gelukkig hadden we echt een hele fijne en lieve dame en maakte ze er geen probleem van. We doorliepen samen Emmi’s eetpatroon en daaruit bleek (wat ik zelf natuurlijk al wist) dat ze helemaal niet zoveel geks binnen krijgt. Het enige waarop “winst te behalen valt”, aldus de vrouw van het ceebee, was haar drinken. Emmi drinkt ranja. Bij haar brood een halve beker melk en de rest van de dag ranja. We moesten maar kijken of we dat konden vervangen voor water of lauwe thee.

Nou ben ik zelf vrij nuchter wat dit betreft en ik ben het met haar eens dat we wel een beetje op mogen letten, maar dat deden we al. We geven haar geen 5 snoepjes en koekjes per dag, ze drinkt niet dagelijks fristi en eigenlijk doen we al helemaal niet zo gek. Maar goed. Ik zal eens kijken of we nog ergens winst op kunnen behalen, maar zodra Aukje uit school komt krijgen ze gewoon allebei iets lekkers en in het weekend mag ze nog steeds een flesje fristi drinken. We blijven gewoon opletten, maar het moet wel leuk blijven, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.