Mijn verbogen zelfbeeld

Bonprix

“Wauw, jij ziet er zonder make-up echt hetzelfde uit als met.” Huh? Zei ze dat nou echt? Maar ze zei nog veel meer dingen die in mijn ogen zo anders zijn…

Ruim een jaar geleden kreeg ik een gezichtsbehandeling. Voorafgaand aan de behandeling werd me gevraagd wat ik zelf van mijn huid vond. Mijn antwoord? Slecht. Als puber had ik een ontzettend onzuivere huid, acné overal en nadat verschillende middeltjes niet hielpen kreeg ik de Diane pil voorgeschreven. Die deed zijn werk, de acné werd minder maar blijkbaar is dat zelfbeeld van toen nog niet helemaal verdwenen.

Vorige week gebeurde bijna hetzelfde. Nadat ik bij Inge binnen kwam en ze me zei dat ik er zonder make-up hetzelfde uitzag als met, moest ik lachen. Ik ben het daar namelijk absoluut niet mee eens, sterker nog, ik vond het best vervelend dat ik Aukje die ochtend volledig zonder make-up op naar school moest brengen, gewoon omdat ik mezelf niet zo graag zo laat zien. Niet dat ik normaal vijf lagen make-up op smeer hoor, maar een laagje foundation geeft me altijd net even wat meer zelfvertrouwen.

Ik kreeg dezelfde vraag als een jaar eerder, hoe dacht ik over mijn huid? Mijn antwoord was niet veranderd, nog steeds vind ik dat ik een onzuivere huid heb. Wederom werd er verbaasd gereageerd. Mijn huid is helemaal niet zo slecht als ik denk dat hij is. Sterker nog, ze vertelde me dat er nog helemaal geen rimpeltjes of kraaienpootjes te zien zijn en dat dat normaal gesproken toch wel het geval is bij vrouwen van mijn leeftijd. Om de een of andere reden heb ik dus nog steeds dat beeld van 20 jaar geleden in mijn hoofd, dat ik een mega onzuivere huid heb, terwijl dat dus eigenlijk best wel meevalt.

Natuurlijk deden de complimentjes over mijn huid me goed, maar ik heb nog regelmatig puistjes en bultjes waardoor ik mijn huid zelf nog steeds als onzuiver zie. Gelukkig doen een laagje foundation en wat concealer al wonderen en ik denk dat ik maar gewoon moet accepteren dat mijn zelfbeeld een beetje verbogen is in mijn puberteit. En misschien is het ook wel een beetje vrouw-eigen, dat je jezelf heel anders ziet dan dat anderen dat doen. En dan is zo’n verrassend complimentje op zijn tijd stiekem best heel fijn 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.