Naar groep 1 of naar groep 2?

Vorige week kreeg Aukje haar rapport, woensdag mocht ik op gesprek komen bij de juffen. De eerste keer dat ik aan de andere kant van de tafel zat, toch wel een beetje vreemd hoor! En ondanks dat het me niks uitmaakt, omdat beiden goed is wat mij betreft, had ik wel een vraag voor de juffen. Gaat Aukje volgend jaar naar groep 1 of naar groep 2?

Sinds november gaat Aukje naar school en tijdens één van de eerste gesprekken op school vertelde de juf dat we er niet vanuit moesten gaan dat Aukje na anderhalf schooljaar naar groep 3 zou gaan. Nou moest Aukje op dat moment überhaupt nog beginnen, dus dat was wel het laatste waar ik mee bezig was. Ik vroeg aan de juf waarom ze dat zo expliciet zei en dat was om ouders alvast voor te bereiden dat het niet vanzelfsprekend is dat een kind na een half jaar groep 1 meteen doorstroomt naar groep 2 en daarna groep 3.  Aukje is in november vier geworden en in feite zit ze dus nog niet zo heel erg lang op school. Ze heeft nog geen volledig schooljaar achter de rug.

Vroeger waren de herfst kindjes de kinderen waarbij de leerkrachten moesten bekijken of ze over zouden gaan aan het einde van het jaar of niet. Het werd ook wel kleuterverlenging genoemd. Kinderen die in december of later in het schooljaar pas vier zijn geworden, bleven in principe drie jaar kleuteren. Kinderen die in oktober of november jarig waren werden individueel bekeken en kinderen van voor oktober gingen na het eerste jaar gewoon door naar groep 2. Later werd die grens 1 januari en volgens mij is er tegenwoordig niet echt meer een grens maar wordt er steeds beter naar de kinderen zelf gekeken. Zijn ze al rijp genoeg om naar de volgende groep te gaan? Of kunnen ze beter nog een jaartje blijven kleuteren?

Veel ouders willen dat hun kind zo snel mogelijk naar de volgende groep gaat. Ook wel logisch, je wilt dat je kind goed presteert. Maar in veel gevallen is het echt veel beter om nog een jaartje bij de kleuters te blijven. Als een kind te vroeg doorstroomt naar groep 3 kan dat ontzettend nadelig uitvallen. Ik ben zelf acht jaar juf van groep 3 geweest en spreek uit ervaring als ik zeg dat een kind beter een jaartje later naar groep 3 kan gaan dan een jaar te vroeg. Als het kind nog niet rijp is dan wordt hij alleen maar onzeker omdat het allemaal zo moeilijk is en zo snel gaat. En als je kind een jaar lang op zijn tenen moet lopen is dat voor niemand fijn, maar vooral voor het kind zelf niet.

Maar goed, even terug naar Aukje dus. Ik heb besloten om me er helemaal niet mee te bemoeien en alles aan de juffen over te laten. Ik weet dat Aukje al bezig is met letters en cijfers, dat ze naschrijven interessant vindt en dat ze maar al te graag wil leren. Maar dat is wat ze thuis laat zien. Hoe ze op school is, dat weet ik natuurlijk niet. Dus toen ik woensdag op gesprek mocht komen vond ik het toch wel fijn om te horen dat Aukje op school ook erg betrokken en leergierig is. Gewoon uit nieuwsgierigheid vroeg ik of Aukje nu naar groep 1 of groep 2 gaat en het antwoord van de juffen was dat ze over gaat naar groep 2 maar dat ze goed in de gaten houden of ze het niveau aan kan. Mocht het toch te moeilijk zijn, dan krijgt ze gewoon werkjes van groep 1 tussendoor. En als ze het niveau wel goed aan kan dan blijft ze gewoon lekker doorwerken in de werkjes van groep 2. En wat er aan het einde van volgend schooljaar gaat gebeuren zien we dan wel weer. Of ze nog een jaartje in groep 2 blijft, of dat ze toch over mag naar groep 3. Wat het ook gaat worden, ik vind alles prima. Zolang Aukje maar lekker in haar vel zit en met plezier naar school gaat.

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.