Op zoek naar een oppas *

oppasHet vinden van een oppas kan in theorie best makkelijk klinken, maar in praktijk blijkt het vaak toch lastiger dan we denken. We willen onze kinderen in de best mogelijke handen achterlaten. Maar hoe zoek je nou die perfecte oppas?

De zoektocht

Om te beginnen is het handig om voor jezelf een lijstje te maken waar jouw oppas aan moet voldoen. Er zit een groot verschil tussen een scholier van 16 jaar, of een afgestudeerde pedagogisch medewerkster. Daarnaast is het al goed als je hebt nagedacht of de oppas ook huishoudelijke klusjes, zoals de was of de vaatwasser inladen, gaat doen. Beslis ook al wanneer je de oppas nodig hebt en de tijden dat ze moet komen oppassen.

Misschien heb je een leuk meisje in de straat wonen die wel op je kinderen wil passen, maar meestal moet je de oppas op een andere manier vinden. Vroeger gingen we nog naar de supermarkt om bij het vraag en aanbod bord een kaartje “oppas gezocht” op te hangen. Met de technologie van tegenwoordig kunnen we gewoon lekker vanaf de bank een oppas vinden door middel van oppassites, zoals Sitly (voorheen Oudermatch). Op zo’n site kun je een account aanmaken waarbij je kort iets over jezelf vertelt, over je kinderen, wat je zoekt in een oppas en wanneer je de oppas nodig hebt. De oppassite zoekt naar oppassers in de buurt waarvan jij het profiel kan bekijken en die je een berichtje kan sturen.

Kennismakingsgesprek

Zodra je een geschikte kandidaat hebt gevonden, kan je haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Probeer dit gesprek lekker relaxed te houden, aangezien het voor jullie beiden best spannend kan zijn. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten in plaats van rond de tafel. Neem ook ruim de tijd voor het gesprek en plan haar niet snel tussen het turnen en de voetbaltraining in.

Het doel van het gesprek is om haar beter te leren kennen en je wilt kijken of er een klik is tussen haar en de kinderen. Kijk hoe zij jouw kinderen begroet. Stel vragen zoals: “Wat vind jij zo leuk aan oppassen?” en: “Wat voor ervaring heb je als oppasser?” of “Hoe richt jij een oppasdag in?”. Let op: zorg dat het geen ondervraging wordt, ze zit tenslotte niet op het politiebureau.

Op de proef

Een fijne, laatste check om te kijken of dit de juiste oppas is, is om een proefdag te organiseren. Nodig je potentiële oppas uit op een dag waarbij jij en je kinderen thuis zijn. Op het begin blijf je er nog bij en kan jij, of je kinderen, een rondleiding door het huis geven. Leg haar uit waar alles ligt en benadruk de dingen die belangrijk voor haar zijn om te weten. Zodra alles is uitgelegd en zij de gelegenheid heeft gekregen om vragen te stellen, kan jij even boodschappen gaan doen of gezellig een kopje thee drinken bij een vriendin. Zo is de oppas even alleen met de kinderen, maar ben jij nog in de buurt ‘voor het geval dat’. Kinderen gaan eerder naar jou toe als er iets is. Ben je er niet, dan moeten ze wel naar de oppas. Met zo’n proefdag kunnen de oppas en je kinderen echt even aan elkaar wennen. En jij natuurlijk ook!

Evalueer als je terug bent hoe het is gegaan en of er eventueel nog aandachtspunten zijn.

Het oppas contract

Ben je tevreden en bereid haar aan te nemen? Helemaal top! Belangrijk is nu dat jullie goede afspraken maken en deze vastlegt in een oppas contract. Hierin neem je de huisregels op, wanneer ze komt oppassen, hoe lang en ook hoeveel je oppas gaat verdienen.

Geldzaken vinden we niet prettig om over te praten, maar het is wel belangrijk om het salaris van je oppas bespreekbaar te maken. Het oppas tarief is vast te stellen aan de hand van de volgende factoren: haar leeftijd, de ervaring die ze heeft, welke werkzaamheden ze gaat doen (ook huishoudelijke klusjes?), op hoeveel kinderen ze past en welk dagdeel ze komt oppassen. De Nederlandse ouders betalen hun oppas gemiddeld €5,76. Komt de oppas alleen maar ‘s avonds? De meeste ouders betalen hun oppas minder als de kinderen op bed liggen. Iets om rekening mee te houden!

Check, check, dubbel check!

Heb je vertrouwen dat het met deze oppas helemaal goed zal komen? Top! Dan heb jij zojuist dé perfecte oppas gevonden. Blijf goed met de oppas communiceren en maak duidelijke afspraken zodat jullie beiden gelukkig blijven. Zo kunnen jullie nog lang van elkaar genieten!

Heb jij een vaste oppas voor jouw kind(eren) en hoe heb je haar gevonden?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.