Over de privacy van onze kinderen

De laatste tijd krijg ik er steeds vaker vragen over, waarom komt Emmi nog wel in beeld en Aukje niet meer? Tot voor een half jaar geleden kwamen beide meisjes regelmatig voorbij op mijn blog en op social media. Maar sinds een half jaar zie je alleen Emmi nog herkenbaar voorbij komen. Vandaag leg ik uit waarom…

Toen ik begon met bloggen, zo’n drie jaar geleden, deed ik dat vooral om de leukste foto’s en verhalen van Aukje te delen. Ik was trots, wilde graag foto’s delen en vond dat bij anderen altijd zo leuk om te zien dus ik dacht er niet teveel bij na en begon met delen. Ongeveer een jaar geleden begon ik met twijfelen, moest ik onze meisjes nog wel herkenbaar in beeld brengen? Wat zouden ze daar zelf van vinden als ze ouder worden? Dus ik besprak het met Maikel en dacht er nog eens goed over na.

Toen Aukje in november naar de basisschool ging, hakte ik de knoop door. Aukje zou vanaf nu niet meer herkenbaar in beeld komen. Waarom? Nu ze voortaan naar school gaat, krijgt ze steeds meer een eigen leven. Ze krijgt haar eigen vrienden en gaat vaker dingen zonder mij doen. Ze krijgt een eigen sociaal leven en ik vind dat ze het recht heeft op privacy. Dat mensen har zelf mogen leren kennen, zonder dat ze bij voorbaat al weten wie ze is. Dat ze niet door onbekenden wordt aangesproken en ze zelf niet snapt waarom zij haar wel kennen maar zij hen niet. Ergens heb ik ooit gelezen dat iemand haar kind “het recht op een eigen eerste indruk” gunde, wanneer ze ergens voor het eerst komt. Ik weet helaas niet meer wie of waar het was, maar dat vond ik wel een mooie uitspraak.

Dus Emmi is voorlopig nog wel even herkenbaar in beeld. Waarom zij wel? Zij verandert nog wel de komende tijd en het maakt de overgang wat kleiner. Voor jou als lezer maar ook voor mij als moeder. Want ik moet eerlijk toegeven dat ik het helemaal niet leuk vind om niks meer van Aukje te delen. Het liefste deel ik nog steeds elke leuke foto, maar ik hou me ontzettend in voor haar bestwil. Mocht ze nou zelf over een aantal jaar beter begrijpen wat internet is en ze wil alsnog in beeld komen, dan vind ik dat een ander verhaal en mag ze dat van mij ook doen. Wel tot een bepaalde hoogte natuurlijk. Ik deel nu ook veel van mezelf, maar ook heel veel niet. En ik hoop dat ik haar dat tegen die tijd ook kan leren.

Hopelijk is mijn keuze een beetje duidelijk en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Pinterest, Instagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.