Op bezoek bij de Yakult fabriek *

yakult fabriek

“Wij produceren hier Yakult voor de hele Europese markt.” Met grote ogen keek ik de fabriek rond. Wat ontzettend gaaf om te zien! Ik werd uitgenodigd voor een rondleiding in de fabriek in Almere en ontdekte zo dat iedereen een bezoekje aan de fabriek kan brengen!

Op bezoek bij Yakult

Alweer een paar maanden geleden schreef ik een update over mijn buik. Voor wie mij al langer volgt, ik heb nogal wat buikproblemen. Daar heb ik verschillende keren over geschreven en de laatste keer kreeg ik een mailtje naar aanleiding van mijn artikel. Een medewerker van Yakult had mijn artikel gelezen en vroeg of ik het leuk vond om een keer de fabriek te komen bezoeken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, natuurlijk vond ik dat leuk! We maakten een afspraak en enkele weken later was het zover.

Na een flinke autorit kwam ik op de plaats van bestemming, de Yakult fabriek in Almere. Buiten stond een reusachtige Yakult fles waardoor ik wist dat ik op de goede plek was. Eenmaal binnen mocht ik mijn naam invullen op een bezoekerslijst en al snel werd ik opgehaald door Martine, een enthousiaste medewerkster van Yakult. Na een warm welkom gingen we naar de vergaderruimte waar we gezellig in gesprek raakten over bloggen en over Yakult natuurlijk.

De fabriek

Na een heerlijke sushi lunch was het tijd voor de rondleiding. Je kunt het hele productieproces bekijken in de fabriek, zo ontzettend leuk om te zien! We begonnen vooraan bij het laboratorium. Vanzelfsprekend gingen we daar niet naar binnen, maar de fabriek is zo ingericht dat je het hele proces goed kunt bekijken vanachter grote ramen. Tegenover het laboratorium ligt de zogenaamde “kraamkamer”. Hier wordt de gefermenteerde melk toegevoegd aan een grotere hoeveelheid gesteriliseerde melk. Daarna vindt de fermentatie plaats, van basisingrediënten naar Yakult. Vervolgens zie je hoe er in een vliegensvlug tempo de Yakult in flesjes wordt gedaan en alle flesjes gelabeld en verpakt worden. Gaaf om te zien!

Over Yakult

Door de fabriek heen hangen grote foto’s met uitleg over de geschiedenis van Yakult. Wist je dat Yakult al bijna 85 jaar bestaat? Leuk weetje, in Japan bezorgen speciale Yakult dames al meer dan 50 jaar de Yakult huis aan huis.

De geschiedenis van Yakult begon in de vorige eeuw in Japan. In 1935 produceerde de wetenschapper dr. Minoru Shirota het eerste flesje gefermenteerde zuiveldrank, Yakult. En met succes, want inmiddels drinken miljoenen mensen dagelijks producten van Yakult. In Nederland is Yakult sinds 1994 op de markt.

Open dag!

Inmiddels bestaat Yakult alweer 25 jaar in Nederland en dat moet natuurlijk gevierd worden. Daarom is het op zaterdag 14 september open dag in de Yakult fabriek. Je krijgt dan een rondleiding waarbij je het productieproces kunt zien en daarnaast zijn er natuurlijk allerlei leuke activiteiten te doen. Uiteraard allemaal met een Japans tintje. Helaas is deze open dag al helemaal vol gereserveerd, maar gelukkig kan je als bezoeker ook op een ander moment een rondleiding door de fabriek krijgen. Je krijgt dan in een anderhalf uur durende rondleiding alles te horen over de geschiedenis van Yakult en en loopt uitgebreid langs het hele productieproces. Kijk hier even voor extra informatie en mogelijkheden.

Ik en Yakult

Al voordat ik bij de fabriek op bezoek ging, dronk ik elke dag een flesje Yakult. Ik kocht altijd de “Original” omdat ik eigenlijk nooit verder had gekeken en dacht dat deze het beste was. Tijdens mijn bezoek leerde ik dat de “Light” variant net zoveel bacteriën bevat, alleen minder calorieën en daardoor dus ook wat minder zoet is. En tot slot mocht ik de “Yakult Plus” proeven en sindsdien koop ik eigenlijk alleen nog maar deze variant. Wederom evenveel bacteriën, maar met extra vezels en vitamine C en minder suiker dan de originele Yakult. Een fijne toevoeging dus!

Mocht je nou nog meer willen weten over Yakult, de open dag, een rondleiding door de fabriek of heb je een andere vraag, let me know en ik kom erop terug!

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yakult

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.