Paascupcakes met citroen bavarois *

Paascupcakes

Dit weekend is het alweer zover, dan mogen we weer op zoek naar vrolijk gekleurde eitjes die de Paashaas verstopt heeft. Aangezien Aukje het geweldig vindt om samen te bakken, vonden we dit een goede reden om weer eens lekker creatief in de keuken aan de slag te gaan!

Paascupcakes met citroen bavarois

Als ik aan Pasen denk, dan denk ik aan het voorjaar. Bij het voorjaar horen frisse kleuren en smaken, vandaar dat ik ervoor heb gekozen om paascupcakes te maken met een vulling van citroen bavarois. Zo’n vulling geeft de cupcakes net wat extra’s en het friszure van de citroen is een verrassende combinatie met het zoete van de botercrème of het fondant. Van Deleukstetaartenshop heb ik een uitgebreid bakpakket ontvangen, dus daarmee zijn Aukje en ik samen in de keuken gedoken en dit is het resultaat.

Ingrediënten

 • Funcake bakmix voor cupcakes
 • Funcake mix voor bavarois citroen
 • Funcake mix voor botercrème
 • Funcake rolfondant wit en roze
 • Wilton eetbare kleurstof bladgroen
 • Funcakes 3d suikerdecoratie konijntjes
 • Funcakes sprinkles Easter Medley
 • (room)boter
 • Eieren
 • Slagroom

Overige benodigdheden:

 • Cupcake bakblik
 • Cupcake vormpjes
 • Spuitzak met spuitmondje 233
 • PME vlinder plunger (uitsteker)
 • Uitstekers naar keuze
 • Mixer
 • Roller
 • Cupcakeboor, appelboor of iets anders om de cupcake mee uit te hollen

De botercrème

Je begint met het maken van de botercrème en dus niet met het maken van de cupcakes! Dit is een veelgemaakte vergissing die natuurlijk helemaal niet erg is, maar het scheelt je veel (wacht)tijd. De botercrème moet namelijk een uur opstijven, dus als je dit als eerste doet dan kan je tijdens het opstijven lekker verder met de cakejes en anders moet je straks zo lang wachten.

cupcakes pasen

De cupcakes

Vervolgens maak je de cupcakes volgens de bereidingswijze die op de verpakking vermeld staat. Zodra de cupcakes uit de oven komen, prik je even met een satéprikker in de cupcake om te testen of ze ook van binnen gaar zijn. Is dat het geval, dan haal je de cakejes uit de oven om ze te laten afkoelen. Wil je dat de cupcakes een platte bovenkant krijgen, omdat je er met fondant iets op wilt maken bijvoorbeeld? Leg dan een snijplank op het cupcakeblik. Zo worden de cakejes plat en kan je ze makkelijker decoreren.

Tip: Kijk voor zeker ook even hier voor nog meer cupcake recepten.

De vulling

Terwijl de cupcakes af staan te koelen ga jij aan de slag met de vulling. Ook deze maak je klaar volgens de beschreven bereidingswijze. Zodra de cupcakes zijn afgekoeld, maak je met de cupcake, – of appelboor voorzichtig een holte in de cupcake. Je doet de citroen bavarois in een spuitzak en spuit vervolgens de vulling in de cupcakes. Je kunt ervoor kiezen om bovenkant van de holte weer dicht te maken met een afgesneden kapje van de uitgeholde kern. Zo blijft je cupcake mooi egaal.

Ik heb overigens gekozen voor een citroen bavarois als vulling, maar Deleukstetaartenshop heeft een ontzettend ruim assortiment aan taart vulling, dus je kunt er ook voor kiezen om de cakejes te vullen met een ander soort vulling.

cupcake pasen

Decoreren: gras

Dan komt het leukste gedeelde, het decoreren! Je maakt de botercrème af en kleurt hem lekker groen, zodat het de kleur van gras krijgt. Je hebt maar weinig kleurstof nodig, dus voeg steeds maar een kleur beetje kleurstof toe (met behulp van een satéprikker bijvoorbeeld) totdat je de gewenste kleur hebt. Doe de groene botercrème in een spuitzak waar je het speciale gras-spuitmondje in hebt gedaan, zodat je mooie dunne grassliertjes kunt spuiten. Oefen bijvoorbeeld eerst even op je hand met spuiten (lekker!) totdat je het spuiten onder de knie hebt.

Zet je spuitmond recht op de cupcake en knijp voorzichtig in je spuitzak totdat de botercrème omhoog komt. Stop wanneer jij vindt dat je gras lang genoeg is. Ik vond het zelf minder mooi met langere sliertjes dus ik heb ervoor gekozen om het gras lekker kort te houden. Nadat je het gras op de cupcakes hebt gespoten kan je zelf kiezen welke decoratie je in het gras legt. Bloemetjes, vlinder, konijnenkontjes of misschien strooi je er wel gewoon wat paassprinkles overheen. Net wat je zelf leuk vindt.

Tip: Met de kleurstof kan je ook fondant en marsepein kleuren, dus je kunt er ook voor kiezen om alleen wit fondant te kopen en die zelf te kleuren. Is nog leuk om te doen ook! Hier kan je verschillende kleuren kleurstof kopen.

Decoreren: fondant

Omdat ik van afwisseling houd, koos ik ervoor om ook wat cupcakes te versieren met fondant. Kneed eerst het fondant wat soepeler. Vervolgens rol je de fondant mooi glad zodat je er een rondje uit kunt steken die mooi op de cupcake past. Ik strooi altijd wat poedersuiker op mijn glazen snijplank, zodat de fondant niet vastplakt. Smeer een klein beetje botercrème op de cupcake voordat je de fondant erop legt, dit is de “lijm” en zorgt ervoor dat je fondant niet van de cake af valt.

Omdat ik de cupcakes samen met mijn dochter heb gemaakt, wilde ik het niet te moeilijk maken en dus koos ik ervoor om konijnenbilletjes te maken. Een wit rondje voor de billetjes, twee kleinere witte rondjes als voetjes en met roze fondant maakten we een konijnenstaartje en de onderkant van de voetjes. Fondant kan je op fondant laten plakken door met een penseel de het fondant een heel klein beetje nat te maken.

cupcakes pasen

Het resultaat

En voilà! Het resultaat van onze gezellig bakmiddag, een vrolijke mix aan paascupcakes. Wil je de cupcakes leuk presenteren dan kan je ervoor kiezen om ze op een etagère te zetten. Ziet er gezellig uit en het neemt wat minder plek in beslag dan wanneer het allemaal gewoon om een bord staat.

Over Deleukstetaartenshop

De benodigdheden voor het maken van deze vrolijke paascupcakes kregen we van Deleukstetaartenshop.nl. Omdat wij wel vaker samen in de keuken staan hadden we zelf al het een en ander in huis, maar mocht je nog niet zoveel hebben dan kan je hier werkelijk alle benodigdheden kopen voor het maken van de lekkerste baksels. Fijn voordeel, ze houden ook rekening met bepaalde dieetwensen, zoals bijvoorbeeld glutenvrij of halal en alles wat je voor 22:00 uur besteld wordt nog dezelfde dag verzonden, ideaal!

Ga je ook aan de slag met (deze) leuke paascupcakes? Leuk als je het resultaat met mij deelt!

Paascupcakes
paascupcakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.