Zo maak je lezen leuk!

zo maak je lezen leukLezen is voor veel kinderen een moetje, maar lezen is leuk en dat wordt vaak vergeten. Maar jij als ouder (of leerkracht) kan ervoor zorgen dat je kind lezen (weer) leuk gaat vinden. Of nou ja, je kan in ieder geval heel erg hard je best doen. Probeer deze tips maar eens uit, want zo maak je lezen leuk!

Je kan zelf bepalen of je steeds één bladzijde leest of bijvoorbeeld een hoofdstuk. Dat ligt een beetje aan de leeftijd van je kind en aan het leesniveau. En het belangrijkste is, het moet leuk blijven!

  1. Hou een wedstrijdje wie er de vreemdste plaats kan bedenken om te lezen. Bijvoorbeeld op de wc, onder de trampoline, in de kledingkast of in het hondenhok. En ga er dan ook daadwerkelijk (samen) zitten lezen.
  2. Laat je kind een stukje van een verhaal lezen en ondertussen beeld jij uit wat er gelezen wordt Dit doe je uiteraard erg grappig en overdreven. Je kan dit ook om en om doen, dat jij leest en je kind het mag uitbeelden en daarna andersom. Hoe grappiger jij het verhaal zal uitbeelden, hoe meer je kind zal willen lezen.
  3. Knutsel samen het hoofd van bijvoorbeeld een duizendpoot. Voor elk gelezen boek mag je kind een pootje knutselen en erbij plakken. Dit stimuleert natuurlijk enorm om flink te lezen en zo de duizendpoot zo lang mogelijk te maken.
  4. Laat zien dat je zelf ook graag leest. Ga samen in de tuin zitten, maak het gezellig met smoothies, hapjes en lekkere luie stoelen en ga samen relaxed liggen lezen.
  5. Maak zelf leesspelletjes. Vooral bij kinderen die net leren lezen is dit makkelijk. Maak bijvoorbeeld een memorie spel waarbij ze het geschreven woordje bij het juiste plaatje moeten zoeken. Hier kan je ook wat kant en klare spelletjes vinden.
  6. Laat je kind tussendoor ook strips lezen, je hebt tegenwoordig ook strips op avi-niveau. En er zijn ook hele leuke moppenboekjes te koop op avi-niveau.
  7. Kies een leuk boek voor jezelf en laat je kind ook een leuk boek uitkiezen. Pak dan een plaid, ga samen naar het park en ga daar heerlijk samen op het kleed liggen lezen.
  8. Op de computer lezen is vaak ook al aantrekkelijker voor kinderen. Kijk eens hier of op deze site, waar je zelf makkelijk het niveau kan kiezen.
  9. En als laatste tip, vergeet ook niet om zelf voor te blijven lezen, ook kinderen van een jaar of 10 vinden dat vaak nog erg leuk!

Heb jij nog een goede aanvullende tip?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.