Mijn eerste (en laatste?) les Clubjoy Power

Afgelopen maandag was het zover, mijn eerste groepsles op de sportschool. Waar ik in februari al over een enorme drempel heen stapte om überhaupt te beginnen met sporten, was zo’n groepsles ook nog wel een ding hoor. Wederom ging ik die drempel over, maar of dat nou zo’n goed idee was…

Plezier in het sporten

Al ruim acht maanden sta ik gemiddeld twee keer per week in de sportschool. Waar ik het in het begin ontzettend eng vond, ik mega onzeker was en ik mezelf er elke keer naartoe moest slepen, ga ik inmiddels met plezier sporten en ben ik zelfs aan het nadenken om voortaan drie keer per week te gaan. Flinke vooruitgang, al zeg ik het zelf.

Vooruitgang

Ik begon in februari met 5 minuten cardio als warming up en deed daarna twee rondjes eGym, inmiddels doe ik 30 minuten cardio en in principe nog steeds twee rondjes eGym, al doe ik nu een heel ander programma dan in het begin waardoor ik mezelf steeds uit blijf dagen. Daarnaast probeer ik ook wat extra buikspieroefeningen te doen, want tja, die buik hè.

Tijd voor een groepsles?

Tijdens een gesprek met een fitnessinstructeur kregen we het over groepslessen en of dat niet wat voor mij was. Mijn eerste reactie was “Vreselijk! Met twintig andere mensen voor een spiegel staan springen en iedereen die ziet dat ik het niet goed doe.” Maar na wat geruststellende woorden (niemand let op jou, iedereen is met zichzelf bezig) werd ik toch nieuwsgierig. Misschien was zo’n groepsles wel heel erg leuk, sowieso al voor de afwisseling.

Clubjoy Power

Afgelopen maandag was het dan zover. Ik ging een les Clubjoy Power volgen. Clubjoy Power is een zeer effectieve groepstraining waarbij je gebruik maakt van een halter met gewichten. De zwaarte van de gewichten wordt aangepast aan jouw wensen. Voor iedere spiergroep krijg je een apart muzieknummer en doe je verschillende fitnessoefeningen met een halter met gewichten. Op deze wijze ontstaat er een uitgebalanceerde training waarbij je hele lichaam aan bod komt: benen, billen, rug, borst, armen (biceps, triceps), schouders en buik.

Spannend!

Ik was, zoals altijd, ruim op tijd in de sportschool en de deur van de zaal was nog dicht. Ik ging nog even naar het toilet om de laatste zenuwen eruit te plassen en toen ik terug kwam was de zaal open. Er waren al een paar anderen binnen en zij liepen druk te sjouwen met gewichten, stangen, opstapjes en matjes. O jee… Ik besloot ze gewoon na te doen en toen ik het niet meer wist maar iemand aan te spreken. Gelukkig was iedereen erg lief en behulpzaam en al snel had ook ik alles compleet.

De les…

Toen iedereen binnen was en alles klaar had liggen begon de les. Ik nam me voor om gewoon goed te kijken naar de anderen, want al die termen die werden gebruikt waren als Grieks voor mij. Ik was duidelijk de enige nieuwe in de zaal maar ik had mijn plekje tactisch redelijk achteraan uitgezocht, zodat ik niet teveel aandacht zou trekken. Het eerste kwartier kroop voorbij, wat een ellende. Ik begreep geen bal van wat de instructeur zei en deed mijn best om iedereen na te doen. Regelmatig kreeg ik kleine aanwijzingen van zowel de instructeur als enkele dames naast mij, super lief! Na een tijdje begon ik de termen redelijk te begrijpen en kwam ik wat losser. Nog steeds voelde ik me een enorme kluns (handen verder uit elkaar, been verder naar achteren, ellebogen naar binnen, maak een hoek van 90 graden etc.) maar hey, ik deed mijn best toch?

Het einde van het uur naderde en ik kreeg het toch wel een beetje zwaar. Iets in mij zei dat ik hier de komende dagen nog veel aan terug zou gaan denken. Het uur was om en tijdens het opruimen van de spullen kletste ik wat met de anderen. Even doorzetten, maar na een keer of drie werd de spierpijn vanzelf minder. Oeps, dat voorspelde niet veel goeds…

The day after…

Een dag later werd mijn vermoeden bevestigd. Roep ik normaal altijd heel hard dat ik zelden tot nooit spierpijn heb na het sporten, was dat nu wel anders. Heel anders! Het begon al met mijn bovenbenen maar tegen de middag voelde ik zo’n beetje alle spieren in mijn lijf. Auw!

Voor herhaling vatbaar?

En dan hoor ik je nu natuurlijk denken: ‘ga je het vaker doen?’ Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik geef toe, ik vond het minder erg en spannend dan ik had verwacht. Ik vond het misschien zelfs wel leuker dan ik dacht. Maar het feit dat het in de avond is vind ik al een minpuntje (of op zaterdag maar dan heb ik natuurlijk gewoon de kindjes) en als ik groepslessen wil gaan volgen naast de eGym die ik nu doe, dan komt er weer bedrag op mijn abonnement bij. En dat vind ik nou eigenlijk ook niet helemaal nodig, ik betaal de sportschool al genoeg elke maand met de zwemlessen en mijn huidige abonnement, dus misschien moet ik het voorlopig maar gewoon even lekker bij fitness houden.

Dus, hoewel het me absoluut niet tegenviel, op de spierpijn na dan misschien, denk ik dat het iets eenmaligs was. Maar absoluut leuk om een keer gedaan te hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.