Boeken voor je dreumes, Aukjes favorieten

DSC02748 [800x600]Al vanaf het moment dat Aukje zelf kon zitten is ze dol op boeken. Natuurlijk leest ze er nog niet in (dat zou wat zijn haha) maar het kijken naar plaatjes, aanwijzen van plaatjes en zelfs het nazeggen van de plaatjes kan ze al wel, en dat is (naast het bladeren) ook erg leuk!

Aukje heeft haar liefde voor boeken niet van een vreemde, mama is namelijk ook dol op kinderboeken. Al sinds mijn eerste jaar op de Pabo koop ik regelmatig nieuwe kinderboeken. In het begin kocht ik ze om tijdens mijn stages te gebruiken, later om in mijn eigen klasje voor te lezen en nu voor in onze eigen boekenkast!

Op de Pabo heb ik geleerd dat het erg goed is om al vroeg te beginnen met voorlezen aan je kindje, omdat dat goed is voor de Nederlandse taalontwikkeling en voor de woordenschat. Nou heel eerlijk, ik lees misschien al anderhalf jaar elke avond voor het slapengaan een verhaaltje voor, maar het lijkt madame niks te interesseren hoor. Ook als we samen op de bank een boekje gaan lezen dan hoef ik echt niet te proberen om de tekst voor te lezen. Daar krijg ik trouwens ook de kans niet voor, want ze bladert zo snel door het boek heen dat ik maar halve zinnen kan lezen haha.

Wat Aukje wel erg leuk vindt is het aanwijzen van plaatjes. Dan moet ik zeggen wat het is en nu probeert ze het woord steeds vaker na te zeggen. Ook pakt ze regelmatig mijn vinger om zo samen de plaatjes aan te wijzen (zo schattig!). Op het moment vindt Aukje het erg leuk om een boek uit de boekenkast te trekken, het naar mij toe te brengen en weer terug te wandelen voor een nieuw boek. Net zolang totdat de plank leeg is… Erg fijn 😉 . Daarna komt ze bij je zitten om samen nog even door de boekjes te bladeren. Maar echt voorlezen, dat komt er hier nog niet van hoor.DSC02744 [800x600] DSC02745 [800x600]Welke boeken zijn hier favoriet? In ieder geval de kartonnen boekjes. Aukje kan in haar enthousiasme nogal wild door een boekje heen bladeren, en dan kunnen papieren bladzijdes vouwen of scheuren en dat is natuurlijk zonde. De boekjes van Woezel en Pip vallen bij Aukje goed in de smaak omdat ze Woezel en Pip gewoon erg leuk vindt. De boekjes hebben een fijn (klein) formaat en wij nemen ze dus ook regelmatig mee in de auto of in de tas als we ergens naartoe gaan.DSC02738 [800x600] DSC02739 [800x600]Boekjes met zoekflapjes. Als moet ik er hierbij zeggen dat deze ook wel erg “scheur gevoelig” zijn. Maar ze blijven leuk. Vooral deze met dieren en hun geluiden, kan je die tussendoor ook nog mooi aanleren 🙂 .DSC02740 [800x600]DSC02741 [800x600]Dan de foam boekjes. Deze zijn favoriet bij Aukje, maar meer om de puzzelstukjes die eruit kunnen dan om het boekje zelf haha. Ik vind zelf de plaatjes en kleuren ook erg leuk, wat het boekje dan ook weer aantrekkelijk maakt voor kinderen.DSC02746 [800x600] DSC02747 [800x600]Als je meer van informatieve boekjes houdt dan is de serie “Kijk en leer” wel leuk. In deze serie zijn meerdere varianten verkrijgbaar en hierbij gaat het dus ook echt om het aanwijzen en benoemen van de plaatjes. Woorden leren, met plaatjes van voorwerpen uit de directe omgeving.DSC02742 [800x600] DSC02743 [800x600]We hebben nog veel meer kinderboeken in onze kast staan, waarvan ik niet kan wachten totdat ik ze echt voor kan gaan lezen. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, Jip en Janneke, Kikker, Disney boeken en nog veel meer. Lekker samen op de bank kruipen met een boek, vind ik zo gezellig!

Lezen jullie vaak samen met je kindje(s)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.