Over blote benen en strapless tops…

mag mijn kind zelf bepalen wat ze aantrektToen ik gisteren over het schoolplein liep om binnen toch even mijn vestje te halen, de wind was namelijk nog best frisjes, dwaalde mijn blik af naar een leerling. In een kort rokje en met een strapless topje speelde ze vrolijk met haar vriendinnen in de zandbak. Oké ik geef toe, in de zon was het heerlijk warm, maar was dit niet een beetje overdreven?

Met zonder jas?

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, vragen de kinderen uit de klas al of ze zonder jas buiten mogen spelen. Of het nou december is, of midden in de zomer, dat maakt ze niet zoveel uit. De kinderen zien de zon en die is gerelateerd aan warmte, dus de jassen mogen uit. Nou ben ik zo’n vervelende juf waarvan de jassen niet zo snel uit mogen. Zeker niet ’s ochtends om 10.00 uur, want dan kan het echt nog behoorlijk fris zijn. Maar als ik dan ’s middags besluit dat de jassen toch aan de kapstok mogen blijven hangen en ik zie vervolgens een leerling zo bloot buiten rondlopen, dan krijg ik toch mijn twijfels.

Ze wilde dit zelf aan…

Ik heb al eens eerder zoiets meegemaakt. We vierden kerst op school en hadden op het schoolplein een singalong. Alle kinderen stonden buiten kerstliedjes te zingen. Eén van mijn leerlingen had een kort rokje aan met blote voetjes in instappertjes. Even voor het beeld, het was dus december… Toen de lippen van het meisje lichtelijk blauw kleurden, besloot ik om haar binnen neer te zetten. Ze was het hier zelf uiteraard niet mee eens, maar ik vond het niet verantwoord om haar zo naar buiten te laten gaan. Toen ik later moeder erop aansprak kreeg ik als antwoord: “tja, ze wilde deze kleren zelf aan”. Ik was even flabbergasted (liefde voor dit woord trouwens) en zei toen dat haar dochter zes jaar oud was… De ouder is in dit geval toch de verantwoordelijke en kiest toch welke kleren er aan worden getrokken?

Jij bent de ouder, dus jij bepaalt toch?

Blijkbaar is dit niet zo vanzelfsprekend, dat bleek ook gisteren weer. Want ondanks dat het in de zon en uit de wind lekker warm was, het was “maar” 18 graden. Wat mij betreft veel te koud om in een zomers setje buiten te spelen. Nou heb ik natuurlijk nog makkelijk praten, mijn peuter zegt nog niet wat ze wel en niet aan wil ’s ochtends. Maar ik geloof niet dat ze het over vier jaar wel volledig voor het zeggen heeft. Ze mag dan misschien wel zelf kiezen, maar dan wel binnen de setjes die ik aanwijs, zodat ze in ieder geval naar de juiste temperatuur gekleed gaat.

Wat vind jij? Mag je kind volledig zelf bepalen wat hij/zij aantrekt of zitten er grenzen aan?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.