5x tips bij bekkeninstabiliteit *

zwangerschapsshoot

Veel zwangere vrouwen hebben er last van, bekkeninstabiliteit. Bij een groot deel van de vrouwen gaat het gelukkig ook weer over maar een deel blijft er ook mee zitten. Deze 5 tips kunnen verlichting geven…

Trippelstoel

Ik had er nog nooit van gehoord, een trippelstoel, maar dit is echt een uitvinding bij bekkeninstabiliteit. Of eigenlijk voor iedereen die moeite heeft met lang staan of last hebben van spieren, gewrichten en vermoeidheidsklachten. Een trippelstoel lijkt eigenlijk ontzettend veel op een bureaustoel op wielen, alleen deze zijn speciaal gemaakt om jezelf mee door het huis heen te verplaatsen. Vandaar ook de naam, trippelstoel. Je trippelt als het ware met je voeten, waardoor je jezelf door je huis kunt verplaatsen. Je kan erop zitten tijdens het koken, wanneer je je kindje in bad doet of bij andere huishoudelijke taakjes. Ideaal hulpje als je het mij vraagt!

Een verstelbaar bed

Soms zijn je klachten zo heftig, dat je niet eens meer zonder pijn in je bed kunt klimmen. Een hoog laag bed kan dan de oplossing zijn. Dit is een bed dat in hoogte verstelbaar is. Zo kan je hem op de ideale hoogte zetten bij het in, – en uitstappen. Natuurlijk hoef je niet meteen een nieuw bed te kopen, want je kunt deze gewoon lenen. Ideaal, ook voor na de bevalling. Zet hem lekker hoog voor de kraamhulp en zet hem weer lager als je uit wilt stappen. Ook is het bij bekkenpijn fijn om in fases in en uit te stappen. Houd je knieën en benen bij elkaar en ga eerst zitten en daarna pas liggen. Ook bij het uitstappen is het verstandig om eerst te gaan zitten.

Fysiotherapie

Sowieso is het aan te raden om naar een fysiotherapeut te gaan met klachten. Zij behandelen niet alleen de klachten, maar geven ook tips, advies en oefeningen voor thuis, zodat je ook buiten je fysiobezoek om bezig kunt blijven met het verminderen van je klachten. Zo vertellen ze je waar je extra op kunt letten bij bijvoorbeeld het traplopen en het tillen van een eventueel ouder kindje, waardoor je klachten in ieder geval niet zullen verergeren.

Vraag om hulp

Veel vrouwen vinden het lastig, maar vraag om hulp. Laat het huishouden even aan iemand anders over. Of dat nou je partner, moeder, een vriend(in) of een huishoudelijke hulp is, maar ga niet zelf in de weer met zwabbers, stofdoeken en ragebollen. Bespaar je energie en krachten voor noodzakelijke dingen zoals het zorgen voor een eventueel ander kindje(s) en het goed zorgen voor jezelf. Dat huishouden komt wel weer.

Geef eraan toe

En tot slot, loop niet te lang door met klachten. Ga direct naar de fysiotherapeut, maar neem ook thuis op tijd rust. Voel je pijn opkomen, neem dan je rust en ga lekker liggen. Ontlast die bekken. Bij het slapen kan je eventueel ondersteunen met een extra (voedings)kussen. Kijk wat voor jou werkt en fijn voelt. En voel je niet schuldig als je eraan toegeeft, maar probeer ook niet om de hele dag te blijven liggen. Het is juist goed om ook af en toe te bewegen, maar overdrijf niet en blijf voorzichtig.

Heb jij last gehad van bekkenklachten tijdens de zwangerschap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.