Foto’s van de bevalling – Waarom zou je?

foto's van de bevalling“Ga je foto’s maken van een bevalling? Echt foto’s van de bevalling zelf? Ieuw!” De meeste reacties die ik kreeg toen ik zei dat ik binnenkort een bevalling mag fotograferen waren ongeveer zo. Mensen vragen zich af waarom ik in vredesnaam zoiets zou willen. Dit is waarom…

De meeste vrouwen zullen het met me eens zijn als ik zeg dat je na de bevalling een heleboel momenten alweer vergeten bent. Je zit in je eigen wereld, bent hard aan het werk en je focust je op één ding, het ter wereld brengen van je eigen kleine wondertje. Na je bevalling zit je vol adrenaline of je bent juist helemaal kapot, maar hoe dan ook is de kans groot dat je bepaalde momenten uit de bevalling een paar dagen later al niet meer weet. Dan kan het ontzettend fijn zijn om foto’s van de bevalling te hebben. Geen bloederige foto’s vanaf het voeteneind genomen, nee, sfeerfoto’s, detailfoto’s. Foto’s waarop precies het moment suprême is vastgelegd vanuit de juiste hoek.

Vier en een half jaar geleden ben ik zelf voor de eerste keer bevallen. Mijn kraamhulp was zo lief om rondom de bevalling wat foto’s te maken, maar mijn camera was toendertijd nog niet zo goed, het licht was niet optimaal en dus zijn de paar foto’s die ik heb niet heel erg goed gelukt. Daarnaast sta ik er alles behalve charmant op, met ontblote borsten en wijdbeens. Niet echt foto’s waar je met liefde naar terug kijkt.

Tijdens mijn tweede bevalling had ik het geluk dat mijn eigen verloskundige de bevalling mocht doen. Maar omdat de verloskundige van het ziekenhuis er toch bij moest blijven, stelde zij voor om foto’s te maken. En wat ben ik daar blij mee! Ik heb een ontzettend bijzondere foto van dat het hoofdje staat, een foto dat ze geboren wordt en dat ik haar zelf pak, een foto van het eerste moment dat ze bij me drinkt, de geëmotioneerde blik van Maikel naar mij en zijn kersverse dochter, het doorknippen van de navelstreng, de placenta en ik kan nog wel even doorgaan. Al die mooie, bijzondere en wonderlijke momenten tijdens de bevalling waren vastgelegd. En wat ben ik ontzettend blij met die foto’s. Ik heb ze al meerdere keren terug gekeken en weet zeker dat ik dat ook nog vaak ga doen.

En toen een tijdje terug mijn vriendinnetje dus aan me vroeg of ik foto’s van haar bevalling wilde maken, hoefde ik daar niet heel lang over na te denken. Ik gunde haar ook mooie foto’s van haar bevalling. En ondanks dat ik het ontzettend spannend vind, wil ik het met liefde voor haar doen. Het lijkt me ook ontzettend bijzonder om mee te mogen maken. Ik weet dat ik zelf nooit meer ga bevallen, dus ‘uit angst voor wat ik ga zien’ hoef ik het niet te laten. Het wordt voorlopig zeker niet iets wat ik vaker ga doen, ook vanwege praktische zaken (ik kan natuurlijk niet zomaar ineens bij de kindjes weg en pas een dag later bijvoorbeeld terug komen) maar voor mijn vriendin wil ik het met liefde doen. Voor haar, omdat ik hoop dat ze dan net zo’n mooie foto’s heeft om op terug te kijken als ik heb. Het is toch het mooiste en meest bijzondere moment uit je leven…

Wat vind jij van het idee van een bevallingsfotograaf en heb jij zelf mooie foto’s van de bevalling?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?
foto's van de bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.