Hoe belangrijk is osteopathie bij baby’s (en kinderen)?

osteopathie bij baby'sToen Aukje nog maar een paar weken oud was, zijn wij met haar bij de osteopaat geweest. Aukje sliep namelijk niet goed en huilde veel. Eenmaal daar kwam ik wat meer te weten over osteopathie en wat een osteopaat voor kinderen en met name baby’s kan betekenen. En nu vind ik eigenlijk dat ze het zouden moeten verplichten na de geboorte…

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die de primaire oorzaak van het verlies aan beweeglijkheid vaststelt en behandelt. De osteopaat maakt daarbij gebruik van specifieke handmatige correctietechnieken die tot doel hebben de beweeglijkheid van gewrichten, organen, bindweefsel en schedelbotten te herstellen (bron).

Waarom ik vind dat alle baby’s na de geboorte naar de osteopaat zouden moeten gaan

Tijdens de geboorte gebeurt er van alles met een baby. Doordat de baby met een enorme kracht, tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal in wordt geduwd, komt er een enorme druk op het hoofd en de wervels van de baby te staan. Het hoofd van een baby kan zich normaal gesproken vervormen om zo na de bevalling langzaam weer terug in een natuurlijke stand te komen, maar wanneer een bevalling niet helemaal soepel verloopt en moeder en/of de baby onder druk komen te staan dan kunnen zij beiden stress ervaren. En deze stress zorgt ervoor dat de baby niet in staat is om later de effecten van de geboorte volledig te overwinnen. Vlak na de bevalling is deze stress het beste te behandelen. Dit is ook nog mogelijk op latere leeftijd, maar dan is het wel moeilijker te behandelen. Als alle baby’s na de geboorte een soort check-up zouden krijgen bij een osteopaat, dan zou dat denk ik heel veel klachten (op latere leeftijd) kunnen schelen. Moet je je eens voorstellen wat er tijdens de bevalling allemaal gebeurt met dat mini lijfje. Best logisch eigenlijk dat er het een en ander verschuift en als je daarbij een handje kan helpen door naar een osteopaat toe te gaan, dan is dat alleen maar mooi, toch?osteopathie bij baby'sOsteopathie bij baby’s

Voor een baby zijn er gemiddeld één tot vier behandelingen nodig. De osteopaat begint met een aantal vragen over de geschiedenis van de patiënt. Hoe zijn de de zwangerschap en bevalling verlopen, zijn er nog andere noemenswaardige gebeurtenissen geweest in het leven van het kind? Dan gaat de osteopaat zijn techniek bepalen. De behandeling is vaak zo zachtjes dat het lijkt dat de osteopaat niets doet dan slechts zijn handen plaatsen op het kind. In werkelijkheid wordt een groot arsenaal aan behandelingsbenaderingen en technieken gebruikt. Bij Aukje was het zo dat ze heerlijk rustig in zijn armen lag, terwijl het voor ons inderdaad leek alsof de osteopaat niks deed.

Wanneer kan je overwegen om naar de osteopaat toe te gaan met je kindje? (bron)

  • darmkrampjes of kolieken en acute buikpijn
  • buitensporig huilen bij pasgeborenen
  • buitensporig braken bij pasgeborenen
  • plagiocephalie (asymmetrisch vastzitten van schedelnaad, kroonnaad of lambdanaad) of scheefhoofd
  • voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd
  • astma
  • eczeem en allergieën
  • keel-, neus- en oorproblemen zoals overmatige voorhoofdsholteontstekingen, verkoudheden, middenoorontstekingen, keel- en neusamandelontstekingen
  • gedrag- en leerproblemen zoals hyperactiviteit, dyslexie, dyspraxie
  • epilepsie, cerebrale verlamming
  • bedplassen
  • wervelkolomaandoeningen zoals scoliosis (scheve rug)
  • ontwikkeling van de tanden
  • vooraf, tijdens en na orthodontische behandeling

Twijfel je?

Vaak is het zo dat wanneer een kindje bijvoorbeeld veel huilt of niet zo goed slaapt, er allerlei excuses voor worden gezocht. Maar herken je een van deze bovenstaande indicatoren dan kan het geen kwaad om eens contact op te nemen met een osteopaat. Onder het mom “baat het niet dan schaadt het niet” kan je het altijd eens proberen toch? Want uiteindelijk willen we allemaal wat het beste is voor onze kinderen. En als een paar bezoekjes aan de osteopaat de problemen op kan lossen dan is dat natuurlijk erg fijn!

Wist jij al hoeveel een osteopaat kan betekenen voor baby’s? En ben je er zelf misschien wel eens geweest met je kindje? Ik ben benieuwd!

P.S. Een tijdje terug plaatste ik op social media een oproep met vragen voor een osteopaat. Inmiddels zijn alle vragen beantwoord, deze komen vanmiddag online!

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.